İşlenmiş etteki tehlike!

Araştırmaya göre, kırmızı et yemek, miktarı ve cinsi ne olursa olsun, vaktinden önce ölüm riskini önemli miktarda artırıyor

İşlenmiş etteki tehlike!
19 Nisan 2012 Perşembe 10:04 tarihinde eklendi.

 

Harvard Toplum Sağlığı Fakültesi’nde yapılan büyük bir çalışma, kırmızı eti daha fazla erken ölüm riskiyle bağdaştırıyor kırmızı et yemek konusunda dev bir kırmızı kart gösteriyor. Araştırmaya göre, kırmızı et yemek, miktarı ve cinsi ne olursa olsun, vaktinden önce ölüm riskini önemli miktarda artırıyor.
 
Araştırmacılar, 37 bin erkek ve 83 bin   kadının beslenme tarzlarıyla sağlık verilerini  analiz etti. Bu kişiler tarafından her dört yılda bir doldurulan anketleri incelediler. 20 senelik bir takibin ardından bilim insanları, işlenmemiş kırmızı et tüketimlerini her gün bir öğün artırmış olanlarda, kalp hastalığından ölme riskinin yüzde 18’e çıktığını, kanserden ölme riskininse yüzde  10 yükseldiğini buldular. İşlenmiş kırmızı ette sonuçlar daha da kötü... Günde ilave bir öğün işlenmiş kırmızı et tüketenlerin kalp hastalığından ölme riski yüzde 21, kanserden ölme riski de yüzde 16 daha fazla. Etlerin yağ oranının yüksek olması, risk oranlarını daha da yükseltiyor.
 
Kalbi koruyan çevre düzenlemeleri
 
“Parkları, yürümeye ve egzersiz yapmaya uygun alanları, manavları ve pazar yerleri olan mahallelerde yaşamak, kalbe iyi geliyor” diyor Amerikan Kalp Derneği toplantısında sunulan bir çalışma. Bu çalışmada araştırmacılar, 6 bin kişiden alınan verileri değerlendirdi. Ve şu sonuç çıktı: İdeal kalp-damar sağlığına yönlendiren en yararlı oturma yerler, parklar ve yollar gibi insanların emniyetle, rahatlıkla yürüyüş yapabilecekleri sosyal alanlar. Ayrıca kolayca sağlıklı  gıdaların bulunduğu çevreler de kalbin dostu.
 
Şekerli içecekteki tehlike
 
‘Circulation’ dergisinde yayınlanan bir çalışma, gazlı ya da diğer şekerli içecekleri yüksek oranda tüketen erkeklerde kalp krizi riskinin artabileceğini iddia ediyor. Araştırmacılar, Ulusal Sağlık Enstitüleri tarafından finanse edilen ve halen süren bir çalışmanın bir parçasının sonucunu açıkladı. Yalnızca erkek sağlık profesyonellerinin yer aldığı, neredeyse tamamı beyaz ırka mensup 43 bin erkek 22 yıl boyunca takip edildi. Bu takip sırasında en çok haftada 6.5 ortalamayla şekerli içecekleri tüketen katılımcılarda miyokard enfarktüsü gelişme riski, bunları hiç içmeyenlerden yüzde 20 daha fazla bulundu.  Bilimadamları aynı zamanda şekerle tatlandırılmış içecek tüketiminin inflamasyona ve kanda daha yüksek düzeyde zararlı yağlara yol açtığını da ortaya çıkardı.
 
BPA şüphesi
 
Plastik maddelerde bulunan BPA’nın kalp  hastalıklarıyla ilişkisi hakkında bir çalışma  yapıldı. 10 yıllık bu araştırmada  sağlıklı olup kalp krizi geçiren ve sağlıklı olup da kalp krizi geçirmeyenlerin vücutlarındaki BPA seviyeleri  karşılaştırıldı. Cambridge Üniversitesi’nin yaptığı bu uzun süreli çalışmaya göre, kalp krizi geçiren kişilerin idrarlarındaki BPA maddesi, kalp krizi geçirmeyenlere nazaran daha fazla bulundu.

Milliyet