İşler bıçak gibi kesildi

Ankara’nın telefon sektöründeki kalbi Necati Bey caddesinde telefoncular kredi kartının taksit sınırlamasına getirilen yasağın son gününde müşterilerini bekliyor.

İşler bıçak gibi kesildi
31 Ocak 2014 Cuma 13:42 tarihinde eklendi.

1 Şubat 2014 tarihinden itibaren vatandaş elektronik cihazları taksit imkanıyla satın alamayacak. Sektörün en canlı olduğu Necati Bey’de şimdiden telefoncular siftah yapamamaktan şikayetçi. Birkaç gün öncesinde taksit ayrıcalığından yararlanmak isteyen vatandaşların akın ettiğini söyleyen esnaflar, bundan sonra işlerin 10’da bire kadar düşeceğinden şikayetçi. Ancak esnaf bunun böyle sürmeyeceğini, ekonominin zarar görmesinden dolayı en fazla birkaç ay sonra devletin yeni çözümler bulmak zorunda kalacağını düşünüyor.

Birkaç ay içinde taksit sınırlaması uygulamasından vazgeçileceğini vurgulayan esnaf Fuat Budak, "Bir aya kalmaz bu uygulamadan vazgeçilir, dünyanın hiçbir yerinde bu böyle gitmez. Halktan yana bir şey yok halk bitiriliyor. Son 3 aydır işler sallantılı taksitte giderse bu dükkanlar kapatılır. Halk bir formülünü bulur demeye getiriyorlar, vatandaş bir yolunu bulacaktır. Farklı bir formül üretilir gibi geliyor." dedi. İşlerinde en az yüzde 50 azalma bekleyen esnaf Ahmet Demir, "Bizim sektör genelde taksitlendirmeyle gidiyor. Gelenler 6-12 ay arası tercih ettiği için taksitlendirme olayı biterse nakit parası olmayan alamayacak. Belki şöyle olur, tek çekim yaptığımızda banka vatandaşa taksitlendirme kredi verebilir. Vatandaş da buna onay verirse bunu böyle aşabileceğimizi düşünüyorum. Dün özellikle diğer günlere oranla baya kalabalık vardı. Bugün de olur ama yarın ne olur bilemiyoruz. Gelenlerin yüzde 80’ni taksit ne olursa diye soruyorlar. Müşterimizin 70’i kredi kartı taksitlendirmeyle aldığı için işlerimiz etkilenecektir. Biz devletimizden şunu bekliyoruz bir şekilde taksitlendirmeye fırsat verirlerse piyasalar canlanır." yorumunu yaptı.

Yapılan sınırlamadan memnun olmadığını anlatan esnaflardan Güner Tuncer, esnaf için bir çözüm önerisi getirilmesi gerektiğini belirtiyor. Güner, "Bu zamana kadar güzel satışımız oldu ama bundan sonra olacağını sanmıyorum. Nakit olmayınca kartlarla insanlar bir şeyler almaya çalışıyor. Bizde alışverişlerimizi taksitle yapıyoruz. Taksit sınırlamadan önce piyasalarımız hareketliydi ama şimdi nasıl olacak merakla bekliyoruz. Bir çözüm önerisi sunmalarını istiyoruz böyle olacağını sanmıyorum. Bir ay sonra burada satış olmayacak kepekleri kapatıp gideceğiz. İstenilen buysa yapacak bir şey yok." ifadelerini kullandı.

"TELEFON SEKTÖRÜNE SAVAŞ AÇTILAR"

Esnaf, son uygulamayla telefon sektörüne savaş açıldığını vurguluyor. Telefon sektörüne her yerden kısıtlama getirildiğini aktaran esnaf Hamit Acar, "Resmen telefon sektörüne savaş açıldı. Her yerden kısıtlama yapılıyor. Yurtdışından gelen vatandaşların haklarının 2 sene de bir olması, vergi hiç yokken yüze çıkardılar yüzken 120’ye çıkardılar, kredi kartına taksiti kaldırdılar. Telefonların çoğu Euro endeksli geldiği için fiyatlar da arttı." diyerek tepkisini gösterdi.

"SEKTÖRE KISITLAMA GETİRİLMESİ, EKONOMİYE KISITLAMA GETİRMEK DEMEK"

Telefon satışlarında taksit sınırlaması getirilerek amaca ulaşmanın mümkün olmadığını anlatan esnaflarda Zeynel Abidin Baykal de "Kredi kartı sınırlandırmasının kimseye zararı yok. Adamın işi gücü yok, kredi kartı verdiler herkese, bu şekilde yapmazlar bence başka bir yol bulurlar diye düşünüyorum. Bu sektöre kısıtlama getirilmesi ekonomiye kısıtlama getirmek demek olur." yorumunu yaptı. Günde 10 telefon satarken şimdi bunun bir adede düşeceğini vurgulayan Baykal, "Yaklaşık 7 yıldır esnaflık yapıyoruz. Sonuçta bu iş kredi kartıyla dönen bir sektör bundan sonra ne yapacağız bilmiyoruz. Günde 10 tane iş yapıyorsanız bundan sonra bir 2 olur. Nakit var mı insanlarda. Kredi kartıyla dönüyor. Tek çekime gücü yeten insanlar varsa banka mesaj gönderiyor. Şu kadar faizle taksit yapıyoruz diye. Son bir aydır hızlandı. İnsanlar bir daha 10-12 ay taksit yapamayacağı için alalım da kurtulalım dediler." diye konuştu.
 


CİHAN