İsmail Yoğurtçu tahliye edildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin davanın bugünkü bölümü sona erdi.

İsmail Yoğurtçu tahliye edildi
09 Nisan 2012 Pazartesi 20:07 tarihinde eklendi, 4.009 kez okundu.

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmanın beşinci günü sona erdi. 
    
Duruşmada, tutuklu sanıkların savunmalarının alınması tamamlandı. 
    
Duruşma başlamadan bir gün önce giriş yaptığı İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda gözaltına alınarak ''yol tutuklaması'' (asıl yargılandığı mahkemede ifadesi alındığı anda serbest kalabilecek kişinin cezaevinde bekletilmesi) gerçekleştirilen, davanın gıyabi tutuklu sanıklarından İsmail Yoğurtçu, savunması alındıktan sonra bihakkın tahliye edildi. 
    
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde dinlenilen tutuklu sanık Grand Plaza eski genel müdürü Muharrem Derbentoğulları, emekli olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve herhangi bir yan kuruluşuyla irtibatı bulunmadığını belirterek, tamamen varsayımdan ibaret suçlamalarla karşı karşıya kaldığını savundu. 
    
Suçlamaları reddeden Derbentoğulları, ''Vermediğim hiçbir mal, sunmadığım hiçbir hizmet karşılığını belediyeye fatura etmedim. Bu yaşıma kadar emanete hıyanet etmedim, edersem de namerdim'' diye konuştu. 
    
Tutuklu sanıklar Murat Boyacıoğlu ve Gökhan Boğazkesen de suçlamaları kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu. 
     
-İsmail Yoğurtçu tahliye edildi- 
     
Daha sonra, davanın gıyabi tutuklu sanıkları arasında yer alan, 2 Nisan Pazartesi günü duruşma için geldiği İzmir Adnan Menderes Havaalanı'nda yakalanarak ''yol tutuklaması'' gerçekleştirilen İsmail Yoğurtçu dinlenildi. 
    
Suçlamaları reddeden Yoğurtçu, ''Onur Akın, Özdemir Erdoğan gibi menajeri olmayan sanatçılar dava konusu Balkan Halk Dansları Festivali'ne katılmış olsalardı korkarım onlar da huzurunuzda sanık olarak bulunacaklardı'' dedi. 
    
İddia makamı, savunması alındığından Yoğurtçu'nun bihakkın tahliyesini talep etti. 
    
Mahkeme heyeti, kısa aranın ardından, savunması alınan sanık İsmail Yoğurtçu'nun, üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti değiştiğinden, sabit ikametgah sahibi olmasını da göz önüne alarak, tutuklama şartları ortadan kalktığından bihakkın tahliyesine karar verdi. 
     
-''Böyle bir örgütün varlığından dahi haberdar değilim''- 
     
Duruşmada, daha sonra, tutuksuz sanıkların savunmalarına geçildi. 
    
Sanık Sait Ersu Hızır, ifadesinde, yasa dışı örgüt kurup yönetmesinin söz konusu olmadığını belirterek, ''Bu suçlardan huzurunuza geldiysem de böyle bir örgütün varlığından dahi haberdar değilim'' dedi. 
    
Belediyenin resmi bir kuruluş olduğunu, hiyerarşik yapısının yasalarla belirlendiğini söyleyen Hızır, 6 Eylül 2010'da yaşanan anlaşmazlık nedeniyle belediyeden ayrıldığını, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile karşılıklı davaları bulunduğunu kaydetti. 
    
Hızır, ''Aramızda bu kadar uyuşmazlık varken birlikte örgüt kurup yönetmemiz hususunu sayın mahkemenizin takdirine bırakıyorum'' diye konuştu. 
    
Destek (Satın Alma) Hizmetleri Daire Başkanı Serpil Keskin de suçlamaları reddederek, görevini her zaman yasaya uygun ve dürüstçe yaptığını, dosyada yer alan ihaleyle ilgili teknik konuşmaların kendisine ait olmadığını savundu. 
    
Gözaltında yaşadıklarının çok zor olduğunu ifade eden Keskin, ''Bebeğimden ayrılmıştım, 4 gün uyumamıştım. 'O karanlık zindana hapsedilecek bir şey yapmadım' diyordum kendi kendime. Karakola bile gitmemiş bir insanın o karanlık nezarethaneye girmesinin ruhunda nasıl bir yara açtığını anlatmaya kelimeler yetmez'' dedi. 
    
Sanık Fatma Işık Çelikoğlu da 1999-2011 yıllarında belediyede görev yaptığını, trilyonlarca liralık projelere imza attığını belirterek, suçlamaları reddetti. 
    
Hayatının hiçbir döneminde suç işlemediğini ifade eden Çelikoğlu, ''Kendimi 90 kilometre hız sınırı olan bir yolda 90 kilometre hız yaptığı için trafik cezası yemiş gibi hissediyorum'' diye konuştu. 
    
Duruşmada dinlenilen tutuksuz sanıklardan Pınar Çalışkan, Nagihan Genç, Zeliha Gül Şener suçlamaları kabul etmeyerek, beraat talebinde bulundu. 
    
Bu arada, sabah saatlerinden itibaren duruşmada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, programı olduğu gerekçesiyle mahkemenin saat 17.15 sıralarında verdiği arada adliyeden ayrıldı. Kocaoğlu, saat 19.00'da tekrar duruşmaya girdi. 
    
Duruşma, yarın devam edecek.