ISO 9001 ve Üretimde Ürün Veya Hizmet Standartı Nedir?

Her geçen zaman içerisinde günümüz dünyasının önümüze sürüklediği koşullar çerçevesinde bilgi, teknoloji ve iletişim gibi kendi içerisinde etkin alanlarda pek çok değişiklikler yaşanmaktadır ve bu durumda çeşitli gelişmelere gebe olmaktadır

ISO 9001 ve Üretimde Ürün Veya Hizmet Standartı Nedir?
23 Şubat 2015 Pazartesi 10:22 tarihinde eklendi.

Her geçen zaman içerisinde günümüz dünyasının önümüze sürüklediği koşullar çerçevesinde bilgi, teknoloji ve iletişim gibi kendi içerisinde etkin alanlarda pek çok değişiklikler yaşanmaktadır ve bu durumda çeşitli gelişmelere gebe olmaktadır. Peki, büyük gelişmeler insanı ne tür bir yere doğru sürükler? Bildiğiniz üzere varsayılan büyük gelişmeler toplumları kıyasıya bir rekabete iter. Her ilerlemekte olan günde kendimizi bir anda yeni gelişmelerin yaşandığı ekonomik bir yarış içerisine sürüklenirken buluruz. Bunun sebebi dünyanın değişmesi bir yana esasında insanın değişmesi, kendisini keşfetmesi ile ilgilidir. Aslında bu pencereden bakıldığında dünyanın insanı değil insanın bizzat kendisinin dünyayı değiştirdiğini rahatlıkla gözlemlemek pek tabii mümkündür. Malumunuz o ki bu süreç çerçevesinde dünya ticaretinin küreselleşti. Dolayısıyla rekabetin kapsam ve sınırları  da aynı ölçüde genişleme gösterdi. Böylece dünyadan bu yarışa katılanların da sayısı hemen her geçen gün artmaya başladı. Bunun yanı sıra bu yarışa katılan hemen her kişinin gün geçtikçe daha üstün nitelikli olduğu gözlemlenmektedir. Sonuç olarak şayet siz bir müşteri iseniz artık üretilen ürünlere karşı bakış açınız çok daha farklı olacaktır. Satın aldığınız ürünler üzerinde belli şeyler arayacaksınız. Mesele ISO 9001. Evet, yanlış duymadınız ISO 9001.
 

Belki aklınıza hiç gelmeyecekti böyle bir şey fakat artık gelişen dünyayla birlikte müşterinin de bu doğrultudaki ufku oldukça genişledi. Ve artık satın aldığı ürünlerin sadece tadının hoş, güzel olması onu ilgilendirmiyor. Çünkü o artık bilinçli bir tüketici. Dolayısıyla aldığı ürünlerde ISO 9001 etiketi görmek alışveriş anında onun başlıca yaptıkları arasındadır. Bu noktada gelişen dünyanın farkında olmadan bilinçli bir tüketici grubu oluşturduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bundan yıllar önce müşteri ISO 9001 ne demek onu bilmezken bugün hemen hemen aldığı tüm ürünlerde ISO 9001 damgası aramaktadır. Çünkü artık müşteri de ISO 9001 nedir biliyordur ve geleceğe dair kendini savunduğu için satın aldığı ürünler üzerinde bu tip şeyleri aramanın kendi hakkı olduğunu düşünmektedir. Gördüğünüz üzere birçok müşteri artık daha bilinçli bir şekilde ISO 9001 var mıdır, yok mudur incelemesine kadar iniyor. Sonuç olarak daha bilgili olan bu müşterilerin beklentileri de tahmin edeceğiniz üzere en üst seviyeye ulaşmıştır. Artık birçok firma ISO 9001 belgesi elinin altında olsa bile  müşteri beklentilerini karşılamak için bunun bile yeterli olmadığını düşünmektedir. Dolayısıyla bu noktada ISO 9001 düşünmekten öte ilgili firma müşteri beklentilerinin de ötesine geçmek durumundadır, CE belgesi hakkında da daha fazla bilgi için tıklayın.
 

Değişim hızı bu denli arttığı için özellikle de teknoloji alanında vuku bulan birtakım gelişmeler çok daha önceden hayal dahi edilemeyen uygulamaları mümkün kılmayı başarmıştır. Dolayısıyla bu noktada üretilen ürünler üzerinde ISO 9001, yani Kalite Yönetim Sistemi'nin uygulanması bir şart halini almıştır. Nitekim Kalite Yönetim Sistemi'nden geçen ürünlerin uzmanlar tarafından onaylanmış bir ISO 9001 belgesi vardır.