İspanya'da pilotlar grevde

İspanyol havayolları İberia'nın pilotları, şirketin yeni kurduğu ucuz tarifeli İberia Express'e karşı protestolarını sürdürürken, son olarak 9 Nisan-20 Temmuz tarihleri arasında her pazartesi ve cuma günleri toplam 30 gün greve gitme kararı aldı.

İspanyada pilotlar grevde
02 Nisan 2012 Pazartesi 12:15 tarihinde eklendi.

 

İberia'nın, bünyesinde kurduğu, bilet satışına başladığı ve 10 Nisan'dan itibaren uçuşlarına başlayacağı İberia Express'in işten çıkarılmalara neden olacağını ve kendileriyle yapılan anlaşmaları ihlal edeceğini savunan pilotlar, geçtiğimiz aralık ayında başlattıkları grevlerini daha da büyüterek, pes etmeyeceklerini gösterdi. 
     
Aralık ayından bu yana 12 kez greve giden pilotlar, haftanın her pazartesi ve cuma günü toplamda 30 gün olarak açıkladıkları yeni grevlerine, katolik dininin en önemli dini bayramlarından sayılan Paskalya'nın son gününe denk gelen 9 Nisan'da başlayacaklar. İberia, resmi internet sitesinden yaptığı açıklamada 9 Nisan'daki 156 uçuşunu iptal ettiğini duyurup, yolculara bilet iadesi veya değiştirme için kolaylıklar sağlarken, grevden etkilenecek uçuşlar arasında Madrid-İstanbul seferlerinin de bulunduğu görüldü. 
     
Verilen bilgilerde, her grevin İberia'ya yaklaşık 3 milyon avro zarara yol açtığı belirtildi. 
     
İberia havayolları, pilotları ''sorumsuz davranmakla'' suçlarken, yeni grevlerin İspanyol turizm sektöründe ciddi sorunlar yaratacağının altını çizdi. İspanyol Oteller Konfederasyonu Juan Mollas da, İberia pilotlarının grev ilanlarını ''ahlaksız bir şantaj'' olarak yorumladı. 
     
Bu arada turizm sektöründen gelen tepkilerin etkisiyle Bayındırlık Bakanı Ana Pastor, bir anlaşma sağlanması için her iki tarafa da diyalog çağrısı yaptı. İspanyol Bakan ''Dalga geçilecek zaman değil. Grev, binlerce turistin ülkemize en fazla geldiği bir döneme denk gelecek'' dedi.