İspanyol yargıçtan Papa’ya çağrı

İspanya’nın ünlü yargıcı Baltasar Garzon, Arjantinli Papa Francisco’ya Vatikan’da bulunan Arjantin’in askeri diktatörlüğüne ait arşivleri açma çağrısı yaptı.

22 Mart 2013 Cuma 20:50 tarihinde eklendi.

 

Arjantin Meclisi’nin İnsan Hakları Komisyonu danışmanlığını yapan Garzon, Vatikan’ın 1976-1983 yılları arasında ülkede bir çok insan hakları ihlallerine imza atan son askeri diktatörlüğe ilişkin bilgileri açıklamasının o dönemi aydınlatması açısından “çok olumlu” bir gelişme olacağını söyledi.
 
Arjantin resmi haber ajansı Telam’ın haberine göre, İspanyol yargıç Garzon, “Son askeri diktatörlük döneminde Arjantin’den gönderilen bilgileri ve iletişimleri öğrenmek için Papa Francisco Vatikan’ın arşivlerini açabilir.” şeklinde konuştu.
 
Baltasar Garzon, bu hareketin “çok olumlu” bir gelişme teşkil edeceğini ve “aynı zamanda devlet terörü mağdurlarıyla dayanışma ve işbirliği göstergesi olacağını.” ifade etti.
 
Aynı zamanda Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin de danışmanı olan Garzon, “Diktatörlük döneminde, Mayıs Meydanı Anneleri’nin Papa Juan Pablo’ya mektuplar gönderdiği gibi bir çok mağdur kiliseye talepte bulundu.” diyerek Vatikan’dan bu bilgilerin, şu anda diktatörlük zamanında insanlığa karşı işlenen suçları soruşturan yargıçlar tarafından talep edilmesi gerektiğini aktardı.
 
Baltasar Garzon, eski Şili diktatörü Augusto Pinochet hakkında tutuklama emri çıkararak uluslararası üne kavuşmuştu. Ancak 2008'de Franco dönemindeki kayıp kişileri soruşturma emri verince yetkilerini aşmakla suçlanan Garzon, İspanya’da 11 yıl meslekten men edilmişti.
 
Arjantin’de, 1976-1983 yılları arasındaki askeri yönetimde yerli halktan ve yabancılardan yaklaşık 30 bin insan kaybolmuştu.
 
Latin Amerika’daki diktatörlüklerin “Kondor Planı” çerçevesinde insanlığa karşı işlediği suçlara adı karışan Arjantinli eski askerlerin yargısı 5 Mart’ta başlamıştı.

CİHAN