İsrail artık hakarete başladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'in on binlerce Filistinli'yi öldürdüğü yönündeki sözlerine Tel Aviv'den art arda sert tepkiler geldi

İsrail artık hakarete başladı
27 Eylül 2011 Salı 11:48 tarihinde eklendi, 1.961 kez okundu.

 

İsrail Başbakanı Netanyahu, Erdoğan'ın sözlerini "çirkin suçlamalar" olarak nitelerken, Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da AK Parti için “terörü destekleyen radikal İslamcı bir liderlik” ifadesini kullandı.
 
İsrail Başbakanı Netanyahu, Başbakan Erdoğan'ın BM Genel Kurulu çalışmaları sırasında ABD basınına verdiği röportajlarda dile getirdiği, Yahudi Soykırımı ve İsrail'in on binlerce Filistinliyi öldürdüğü yönündeki ifadelerini cevaplandırırken, "Bunlar, gerçeklerle uzaktan yakından hiçbir ilgisi bulunmayan çirkin suçlamalardır" ifadesini kullandı.
 
Netanyahu, Jerusalem Post gazetesine verdiği ve tamamı Çarşamba günü yayımlanacak yeni yıl röportajında, Erdoğan'ın sözlerini "asılsız" ve "skandal" olarak değerlendirdi.
 
New York’tan döner dönmez ayağının tozuyla gazeteye verdiği röportajda, Netanyahu, “Türkiye’nin liderinden bu açıklamaları duymuş olduğumuz için üzülüyorum. Biz Holokost’u kullanmıyoruz. Holokost insanlarımıza karşı tarihte işlenmiş en büyük suçtur. Bu suçlamayı 21’inci yüzyılın başında, Holokost’tan sadece 60 yıl sonra duymak kabul edilemez” dedi.
 
Erdoğan, BM Genel Kurulu çalışmaları sırasında CNN televizyonundaki söz konusu açıklamalarında, "Filistinlilerin İsrail halkını devamlı bombalarla rahatsız edip, çok sayıda İsrail vatandaşının öldürüldüğünün söylendiğini" belirterek, "Bize Filistinlilerin attıkları füzelerle, bombalarla kaç İsrailli öldürülmüş, belgelesinler" demişti.
 
"Yüzlerce, binlerce, on binlerce Filistinlinin öldürüldüğü çok açık, net ortadadır. Sadece Gazze'de binlerce insan öldürüldü" diyen Erdoğan, "İsraillilerin, tarihteki bir soykırımın arkasına sığınıp, bununla dünyada kendilerini mağdur, mazlum konusuna soktuklarını" da vurgulamıştı.
 
LIEBERMAN'DAN AĞIR SÖZLER
İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman ise partisi Yisrael Beitinu’nun (İsrail Evimiz) dün yaptığı yeni yıl kutlamasında, Erdoğan hakkında çok ağır sözler sarf etti. Lieberman, Ak Parti yönetimini, “terörü destekleyen ve geliştiren radikal İslamcı bir liderlik” olarak nitelendirdi.
 
İsrail hükümetinin, dün bazı gazetelerde isimleri yer alan Mavi Marmara baskınına katılan askerlerin yanında yer alacağını belirten Lieberman, Erdoğan’ın BM Genel Kurul toplantıları için gittiği New York’ta basına verdiği röportajlarla da dalga geçti.
 
Lieberman, “Erdoğan’ı CNN’de gördüm. Bence performansı bizim için muhteşemdi. Eğer İsrail için bir halkla ilişkiler kampanyası yapacak olsam, dünyanın her yerinde basın-yayın kuruluşları satın alır, sabahtan akşama Erdoğan’ı konuştururdum” dedi.
 
Lieberman, konuşmasında ayrıca Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas’la birlikte New York’a gidip, Abbas’ın BM konuşmasını alkışlayan İsrailli Arap milletvekili Ahmet Tibi’ye de çattı.
 
İsrail Dışişleri Bakanı, “Terör örgütünün Knesset’teki temsilcileri Filistin delegasyonunun bir parçası olarak New York’a gidip ateş saçtı. Arap milletvekillerinin Suriye’deki toplu katliam konusunda şikayet ettiğini hiç duymamış olmam çok ilginç” dedi.
 
NETANYAHU'YA FİLİSTİN ÖVGÜSÜ
Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Filistinlilerin BM’de tanınma talepleri konusundaki yaklaşımını da öven Lieberman, İsrail’in BM’de bir felaket yaşayacağını öngören Savunma Bakanı Ehud Barak gibileri ise eleştiri yağmuruna tuttu.
 
Lieberman, “Bırakın diplomatik tsunamiyi yağmur bile yoktu. Kıyamet günü tahminlerini ve felaket olacak diyenleri hatırlıyorum. Bence bu kişiler ABD Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamalarını, Obama’nın konuşmasını ve Ortadoğu Dörtlüsü’nün teklisini okumalı. Dörtlü’nün kararı üzerinde bazı çekincelerim var ama önkoşulsuz müzakere çağrısı yapması bence İsrail için çok büyük bir başarı” dedi.
 
Filistinlilerin, iki taraf arasındaki ekonomik ilişkileri düzenleyen Paris Protokolü’nün değişmesi taleplerini de reddeden Lieberman, “İsrail’in anlaşmada bir virgülü bile değiştirmeyeceğini” belirtti

NTV