İsrail sazanı işgali başladı

Konya Orman Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin Beyşehir Gölü'nde yürüttüğü çalışmalarda, halk arasında 'İsrail sazanı' olarak isimlendirilen ekonomik değeri de olmayan bir balık türünün gölü işgal ettiği belirlendi.

İsrail sazanı işgali başladı
11 Temmuz 2013 Perşembe 13:25 tarihinde eklendi, 1.638 kez okundu.

Beyşehir Gölü'nde yapılan bilimsel araştırmalar bilimsel literatürde 'Gümişi Havuz Balığı’ olarak isimlendirilen balığın sayısının, gölde yaşayan diğer canlıların toplam sayısını geçtğini ortaya çıkardı. Beşyehir Gölü'ndeki çalışmaları yürüten İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, gölün su kalitesinin normal sınırlar içerisinde olduğunu açıkladı. "Gölde yaşayan canlıların türleri konusunda yaptığımız araştırmalarda sazan, gümişi havuz balığı, sudak, ak balık, kızılkanat/kababurun, kadife ve yağ balığına rastladık. Türlerin sayıları konusunda yaptığımız çalışmalarda da halk arasında 'İsrail sazanı' olarak bilinen ve ekonomik değeri olmayan 'gümişi havuz balığı'nın yüzde 42 oranıyla göldeki baskın tür olduğunu belirledik." diyen Prof. Dr. Tekinay, sazan türünün yüzde 21, ak balık türünün yüzde 18 oranında olduğunun tahmin edildiğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Tekinay, gölün gümişi havuz balığı işgalinden kurtarılması için sazan yavrusu aşılaması yapılmasını tavsiye ederken, gölde en az bir yıl vadeli bir müdahale planı hazırlanması ve uygulanması gerektiğini vurguladı.


CİHAN