İsrail'de Lahey endişesi

Lahey mahkemesinin statüsüne göre, işgalci bir ülkenin nüfusunu işgal ettiği bölgelere yerleştirmesi savaş suçu olarak tanımlanıyor.

İsrailde Lahey endişesi
08 Eylül 2011 Perşembe 10:02 tarihinde eklendi, 1.221 kez okundu.

 

Hukuk uzmanları, Filistin devletinin tanınmasının, teoride, yerleşim politikalarından dolayı İsrailli yetkililerinin de Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına neden olabileceğini söylüyor.
 
Dışişleri Bakanlığı'nın eski hukuk danışmanlarından, uluslararası hukuk uzmanı Prof. Dr. Robbie Sabel, "Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin yargı yetkisi tamamlayıcı niteliktedir. Yani, savaş suçu işlendiğine dair bir şikayet yapıldığında bunun İsrail tarafından soruşturulması ve sorumlu olanların da yargılanması halinde müdahale edemeyecektir" dedi.
 
Sabel, “Ancak İsrail’in savaş suçu soruşturması yürütmediği ve zanlının suçunu kesinleştirmeye çalışmadığı durumlarda, mahkeme devreye girebilir” yorumunu yaptı.
 
Ancak Filistinlilerin bu kanalı kullanma ihtimalinin çok düşük olduğunu belirten Sabel, “İlginç olan şu ki İsrail’in Ürdün dışında hiçbir komşusu mahkemenin yargı yetkisini kabul etmiş değil” dedi.
 
Dahası “Filistin” devleti kabul edilse bile mahkemeye başvurup başvuramayacağı belli değil çünkü mahkeme sadece BM’ye üye ülkelerin iddiaları konusunda yargı yetkisine sahip.