İsrail'in IŞİD şaşkınlığı

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, IŞİD'in İsrail'e yönelik herhangi bir tehdit açıklamasında bulunmamasını analiz etti

İsrailin IŞİD şaşkınlığı
23 Temmuz 2014 Çarşamba 20:37 tarihinde eklendi.
Son 6 ayda Irak Şam İslam Devleti örgütü IŞİD'in adı tüm dünyanın dilinde. Suriye'de bazı kentleri ele geçirdikten sonra Irak'ın en büyük kentlerinden Musul'u ele geçiren IŞİD Bağdat'a doğru hareket etmiş ancak hem Irak ordusu hem de Bölgesel Kürt Yönetimi'nin direnciyle karşılaşmıştı. Tüm dünyanın gözü bu bölgelerdeyken İsrail'in Gazze'ye hava operasyonu başlatması ve ardından kara harekatına girişmesi uluslararası arenada odağın tekrar Filistin meselesine dönmesine neden oldu.

İSRAİL ŞAŞKIN
Batı tarafından 'İslami terör örgütü' olarak gösterilen IŞİD'in İsrail'e yönelik keskin bir açıklamasının olmaması ve Gazze katliamıyla ilgili hatırı sayılır çıkışlar yapmaması İsrail'i de şaşkına çevirmiş durumda. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haarets'te yer alan bir soru ve aranan cevap IŞİD'le ilgili farklı yorumlara neden oldu. Haarets, 'IŞİD neden İsrail'e saldırmıyor' sorusunu sordu.

"FİTNEYE KARIŞMADIKLARI SÜRECE.."
IŞİD militanları twitter üzerinden bir mesaj yayınlayarak İsrail’e neden saldırmadıklarını açıkladı. Mesajda “İsrail fitneye karışmadığı sürece onlara dokunmayacağız” denildi. Gazetenin analizinde IŞİD'in ele geçirdiği topraklarda kurumsallaşmak için adımlar attığını ve bu nedenle çevresindeki müslüman olmayan devletlerle herhangi bir mücadeleye girşmediği belirtiliyor. Örgüt daha önce de öncelikli mücadelesini şii müslümanlara karçı verdiğini de açıklamıştı.

"SALDIRMAYACAĞINI BİLMEK GÜZEL"
İsrail gazetesi Haaretz 'en azından müslüman bir örgütün İsrail'e saldırmayacağını bilmek güzel' ifadeleri de oldukça dikkat çekti. Irak ve Suriye topraklarındaki aşiretlerle ittifaklar kuran IŞİD'in bu ittifakın bozulmaması için ciddi çaba gösterdiği de dile getirilirken İsrail'e saldırı seçeneğinin şu anda örgütün öncelikli gündem maddeleri arasında olmadığı dile getiriliyor.

Posta