İşsizlik tavan yaptı!

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) tarafından hazırlanan İstihdam Raporu'nda, Kasım 2010 döneminde geniş tanımlı işsizlik oranının yüzde 17,36 olduğu bildirildi.

İşsizlik tavan yaptı!
20 Şubat 2011 Pazar 11:35 tarihinde eklendi.

 

DİSK-AR'ın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Anketi Kasım 2010 dönem sonuçları üzerinden hazırladığı Kasım 2010 dönemine ilişkin İstihdam Raporu'na göre, başta umutsuzluk olmak üzere çeşitli nedenlerle son 3 aydır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olan umudu kesik işsizlerin de hesaba katıldığı, geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 17,36 oldu. 
    
Bir saat bile çalışsa işsiz sayılmayan, yetersiz ve eksik zamanlı istihdam edilen gizli işsizler ilave edildiğinde bu oranın yüzde 21 düzeylerine ulaştığı dile getirilen raporda, işsiz sayısının resmi 2 milyon 811 rakamına karşın, umutsuz işsizlerle 4 milyon 802 bin, gizli işsizlerle 5 milyon 804 bin düzeyinde olduğu savunuldu. 
    
Rapora göre, geçici bir işte çalışan her 2 kişiye karşın, geçici bir işte çalıştığı için işsiz kalmış 1 kişi bulunuyor. Buna göre, geçici işçiler için işsizlik oranı yüzde 34 düzeyinde. Resmi işsizlerin yüzde 30'unu da geçici işte çalıştığı için işsiz kalanlar oluşturuyor. 
    
Kasım 2010 döneminde resmi işsizlerin yüzde 15,1'ini işten çıkartılanlar, yüzde 17,4'ünü ise kendi isteğiyle işten ayrılanlar oluşturuyor. İş yerini kapatan 200 bin kişi henüz bir işe giremezken, öğrenimine devam eden veya yeni mezun işsizlerin sayısı ise 304 bin düzeyinde bulunuyor. 
    
İstihdamda temel sorunun geçici iş ilişkisi olarak görüldüğü ifade edilen rapora göre, bu anlamda güvencesiz geçici işlerin yoğunlaşması işsizlik verilerini olumsuz etkiliyor.