İstanbul Barosu'ndan suç duyurusu

İstanbul Barosu, Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi için 'emri veren mülki amir ile şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri' hakkında 'kasten adam yaralama, zor kullanmada sınırın aşılması, işkence, eziyet, görevi kötüye kullanma' suçlarını işledikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Barosundan suç duyurusu
31 Mayıs 2013 Cuma 17:41 tarihinde eklendi.
İstanbul Barosu, Gezi Parkı'ndaki polis müdahalesi için 'emri veren mülki amir ile şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri' hakkında 'kasten adam yaralama, zor kullanmada sınırın aşılması, işkence, eziyet, görevi kötüye kullanma' suçlarını işledikleri gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu.
 
İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu, yönetim kurulu üyeleri ve avukatlar suç duyurusu dilekçelerini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduktan sonra Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın C Kapısı önünde basın açıklamaların izin verilen alanda açıklama yaptı.
 
ALINMASI GEREKEN TEK ÖNLEM 'TAHAMMÜL'DÜR
 
İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Mehmet Durakoğlu, Taksim Gezi Parkında kolluk güçlerinin uyguladığı yöntemin hukuken asla kabul edilemeyecek bir boyut ve nitelik taşıdığını belirtti. Durakoğlu, "Açıkça belirtmeliyiz ki, demokratik ülkelerde bu protestolar karşısında kolluğun alması gereken tek önlem, 'tahammül'dür. Bu türden eylemler, yurttaşlar için bir 'hak' olup, emniyet güçlerinin görevi de bu hakkın kullanılmasının teminidir" dedi.
 
"TAKSİM'DE KOLLUK SUÇ İŞLEMEKTEDİR"
 
Durakoğlu sözlerine şöyle devam etti:
 
"Bütün bu gerçekliklere karşın, demokratik bir hakkın kullanımının şiddet yoluyla engellenmesi, giderek zor kullanmada sınırın aşılması, açıkça 'suç'tur. TCK 256. Maddesi, zor kullanmada sınırın aşılmasını açıkça kasten yaralama suçu olarak tanımlamaktadır. Bu nedenle, bir hukuk kurumu olarak kolluk güçlerini açıkça uyarıyoruz. Taksim'de kolluk suç işlemektedir. Diğer yandan, 4 günden bu yana güvenlik güçleri tarafından ısrarla ve sistematik olarak devam ettirilen bu yöntem karşısında onlara emir ve talimat vermekle görevli 'amir' konumundaki görevlilerin, bu şiddeti önlemek bağlamında herhangi bir çaba göstermemesi de ayrı bir suç oluşturmaktadır. Alandaki görevlilerin 'emir' adı altında uyguladıkları şiddetin kanunsuz ve dayanaksız olması, o emri verenleri de hukuk karşısında sorumlu kılacaktır"
 
BİBER GAZI İNSAN SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR
 
Müdahale sırasında kullanılan biber gazının insan sağlığını tehdit eden bir boyut taşıdığını hatırlatan Durakoğlu, "Şiddetin ve zor kullanmada sınırın aşılmış olmasının göstergesi konumunda bulunan ve adeta 'silah' olarak kullanılan biber gazının doğuracağı sonuçlar, bugün protestocuların canını acıtsa da yarın güvenlik güçlerinin sorumluluklarının sebebi olacaktır. Bütün bu gelişmeler karşısında, 4 günden bu yana hak ihlallerini, yurttaşların demokratik hak kullanımlarının engellenmesini rapor eden İstanbul Barosu, bu gün bu olaylara sebep olan şiddet ve zor kullanan güvenlik görevlileri, onlara bu yönde talimat verenler ile bu fiilleri engellemekle görevli olup engellemeyenler hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur" diye konuştu.
 
KOLLUK GÖREVLİLERİ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
 
Baro yöneticlierinin savcılığa sunduğu suç duyurusu dilekçesinde, 'Şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri, onlara bu yönde emir ve talimat verenler, bu fiilleri engellemekle görevli olup engellemeyenler' hakkında 'Kasten adam yaralama, zor kullanmada sınırın aşılması, işkence, eziyet ,görevi kötüye kullanma' suçlarından soruşturma başlatılması istendi. Dilekçede, "Son 4 gündür Taksim Gezi Meydanında kolluk tarafından gerçekleştirilen ve yazılı ve görsel basına yansıyan görüntü ve haberlerden, olay yeri mağdurlarının ifadelerinden de açıkça anlaşılacağı üzere suç teşkil eden eylemlerinin emrini ve talimatlarını veren mülki amir ile şiddet ve zor kullanan kolluk görevlileri ve bu fiilleri engellemekle görevi olup da engellemeyenler hakkında yasaya aykırı eylemlerinden ötürü soruşturma başlatılmasını ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep ederiz" denildi.