İstanbul camilerine mahyalar asılıyor

Minareler ramazan süsüyle süslenmeye devam ediyor. Eminönü'ndeki Yeni Cami'ye de mahya asıldı.

İstanbul camilerine mahyalar asılıyor
17 Temmuz 2012 Salı 14:24 tarihinde eklendi, 2.811 kez okundu.

 

Eminönü'nde bulunan Yeni Cami'nin minalerine, 38 yıldır İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin birçok camisine mahya asan Kahraman Yıldız, üzerinde 
     
''Ramazan Paylaşmaktır'' yazan mahyayı astı. 
     
Yeni Cami'nin minaresinde AA muhabirinin sorularını yanıtlayan mahya ustası Yıldız, mahyaların özellikleri hakkında bilgi verdi. 
     
Her yıl Eyüp Camisi'nden mahya asmaya başladıklarını, ancak bu yıl Süleymaniye'den başladıklarını belirten Yıldız, Sultanahmet, Üsküdar Valide-i Cedid ve Yeni Cami'ye mahyaları astıklarını, yarın son olarak da Eyüp Sultan Camisi'ne mahyaları asılacaklarını kaydetti. 
     
Mahyanın özellikleri
     
Bir mahyanın tahmini 100 kilogram olduğunu ve 200-250 ampul kullanılarak yapıldığını açıklayan Yıldız, küçük camilere mahya asma işleminin daha kolay olduğunu söyledi. Mahyanın hazırlanışı ve asılmasının yaklaşık bir gün sürdüğünü hatırlatan Kahraman Yıldız, ''Eğer sıfırdan bir mahya takımı hazırlanacaksa bu 2 ay vakit alıyor. Ama şimdi Eminönü Yeni Cami'ye astığımız mahya takım olduğu için her yıl sadece yazı değiştiriliyor'' dedi. 
     
''Mesleğimin en güzel yanı...'' 
     
Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan Yıldız, bugüne kadar ekibiyle hazırladığı 1500'ün üzerinde mahya astığını açıkladı. 
     
Yıldız, işinin zorluğu hakkında şunları söyledi: ''Bizler yaz kış demeden mahya asıyoruz, maalesef mevsim ne olursa olun ramazan boyu nezle ve griple uğraşıyoruz. Bütün malzemeleri sırtımızda minarelere çıkarıyoruz, yorucu olan kısmı bundan ibaret.'' 
     
Mahyalarda yer alacak vecizelerin Din İşleri Yüksek Kurulu tarafında belirlendiğini dile getiren Yıldız, işinin güzel tarafını ''Mesleğimin en güzel yanı akşamları İstanbul'da dışarı çıktığımda, ışıl ışıl mahyaların altında yürümek'' sözleriyle ifade etti. 
   
 Ramazanda mahya asılan 5 caminin minarelerini ''Ramazan Paylaşmaktır'', ''Oruç Tut Sıhhat Bul'', ''Hoşgeldin Onbir Ayın Sultanı'' ve ''Merhaba Ya Şehri Ramazan'' yazıları süsleyecek.