İstanbul polisinde elektroşok silahı dönemi

Polislerin uğradığı saldırılar ve karşı karşıya kaldığı zor durumlarda kullanması için Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne 20 elektroşok silahı gönderildi.

İstanbul polisinde elektroşok silahı dönemi
11 Ekim 2013 Cuma 14:48 tarihinde eklendi, 1.315 kez okundu.
Silahları kullanacak olan Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü personelinden 54 kişiye eğitim verildi. 3 gün süren eğitimde polislere silahları yakındaki ve uzaktaki hedeflere karşı nasıl kullanacağı öğretildi. İstanbul’da Önleyici Hizmetler Şube Müdürlüğü Ekipleri’ne gönderilen 20 silah bugün kursu bitiren personele teslim edildi.
   
Yetkililer, silahların özellikle kadına şiddet olayları, rehin alma olayları, polise mukavemet, intihar gibi başlıca olaylarda kullanılacağını belirtti.

Kullanımı kolay olan silahlar 7 metreye kadar etkili. Polis, hedefteki kişiyi uyardıktan sonra lazerle şüphelinin üzerinde ateş edeceği yeri belirliyor. Ateş edilecek noktanın 10 cm üstü ve altında boşluk olmaması gerekiyor. Boşluk olması durumunda silahın suçluya bir etkisi olmuyor. Tetiğe bastığında ise suçlu aldığı şok dalgalarıyla 10 saniye boyunca sersemleşiyor. Silahın kalp hastaları dahil kimseyi öldürmediği sadece sersemlettiği belirtildi. Silahlara takılan bir kameranın ise olay sırasında olan biten her şeyi kaydettiği öğrenildi. 
 
İstanbul Emniyeti tarafından bugün kullanımına başlanan silahın genel özellikleri ise şöyle;
 
-Elektroşok cihazları 7 metreye kadar etkili
-Hedef seçtiği kişiyi şok dalgalarıyla 10 saniye sersemletiyor
-Sudaki insan dahil hiç kimseye karşı öldürücü özelliği yok
-Bir kişiye 24 saat içinde 3 kereden fazla kullanıldığında zarar verebilir
-Silahın üzerindeki kamera sayesinde atış anı kaydediliyor
-Kamera bir saate kadar kayıt yapabiliyor
-Silah elektrikle şarj oluyor

DHA