İstanbul'da okullar tatil edilecek mi?

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, meteorolojiden aldıkları bilgi doğrultusundan bugün akşam saatlerinden itibaren perşembe öğlen saatlerine kadar bir kar yağışı beklediklerini belirterek, İstanbulluları uyardı.

İstanbulda okullar tatil edilecek mi?
10 Aralık 2013 Salı 16:48 tarihinde eklendi, 3.215 kez okundu.
Topbaş, "Kış lastiği donanımı olmayan araçların ve özellikle ağır hava koşullarında araç kullanma deneyimi olmayanların araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını ve toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önermekteyiz" dedi. Topbaş soru üzerine, okulların tatil edilmesiyle ilgili henüz bir olgu göremediklerini de söyledi. 
 
Kağıthane'deki Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) çalışmalar hakkında bilgi alan Kadir Topbaş, düzenlediği basın toplantısında alınan tedbirleri açıkladı. İstanbul'un her bölgesinde konuşlanmış araç, ekip ve ekipmanlarının hazır bir şekilde olduğunu belirten Topbaş, şunları söyledi:
 
"Meteorolojiden aldığımız bilgi doğrultusunda bugün akşam saatlerinden itibaren perşembe öğlen saatlerine kadar bir kar yağışından bahsedilmektedir. Biz de bu doğrultuda çalışmalarımızı başlattık. İstanbullulara buradan bir uyarı yapmak istiyorum; mümkün mertebe kar yağışı sırasında ve sonrasında bireysel araç yerine toplu taşıma araçlarını kullanmalarını önermekteyim. Geçmiş yıllarda söylediğimiz gibi kış lastiği donanımı olmayan araçların ve özellikle ağır hava koşullarında araç kullanma deneyimi olmayanların araçlarını almamalarını önermekteyiz."
 
TOPLU TAŞIM ARAÇLARINA EK SEFERLER KONDU
 
İstanbul'un bulunduğu konumu ve ekonomisi itibariyle kar yağışından etkilenmemesi gerektiğinin altını çizen Topbaş, araç, gereç ve ekipman açısından çok güçlü olduklarını ifade etti.
 
Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak hazırlıkların yeterli olduğunu belirterek, "İstanbul'un her bölgesinde konuşlanmış araçlarımız, ekiplerimiz ve ekipmanlarımız var. Aniden bastırarak birkaç santimlik yoğunluğa gelen kar yağışında baskın yememe adına bir hassasiyetimiz var. Hatta hızı saatte 80 kilometreye ulaşacak bir tipiden bahsedilmektedir. Bir dizi tedbirler aldık. Evsizlerin barınmaları için çalışmalarımız sürmektedir. İstanbullular, sokakta yaşayan insanları 155 numaralı telefondan arayarak tarafımıza bildirmelerini özellikle rica etmekteyim. Toplum taşıma araçlarımızda ek seferler konuldu."
 
KUZEY BÖLGELERİNDEN YER YER 30 SANTİMETREYİ GEÇEBİLİR
 
Topbaş, İstanbul'da 2 buçuk günlük kar yağışının sorunsuz bir şekilde atlatılması konusunda İstanbulluların kendilerine destek olması halinde hiçbir problem yaşamayacaklarını söyledi. İstanbul'da bu yıl kar yağışının geçen yıllara oranla birkaç hafta önce başladığına dikkat çeken Topbaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Öğrencilerimizin, velilerin ve servis şoförlerinin de gerekli hassasiyeti göstereceğini ifade etmek istiyorum. Kent yaşamının huzurlu ve sağlıklı geçmesi açısından çalışmalar yaptıklarının altını çiziyorum. Kuzey bölgelerinden yer yer 30 santimetreyi geçecek bir kar yağışından söz edilmektedir. Kent merkezi 10 santimetrelerde olabilir. Bu nedenle kış lastiğini ve sürücülerimizin çok dikkatli olmasını önemsiyoruz. Gece kar olmayan yerlerde bile gizli buzlanmaların olabileceğini, kazalara sebebiyet vermemesi açısından dikkatli bir sürüşün önemini her daim söylüyoruz."
 
OKULLARIN TATİL EDİLMESİYLE İLGİLİ HENÜZ BİR OLGU GÖREMİYORUZ
 
Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Topbaş, “Okulların tatil edilmesiyle ilgili şu an bir çalışma var mı ? sorusunu, “Okullarla ilgili karar merci İstanbul valiliğidir, mülki idarelerdir. Sayın valimiz geçen yıl da değerlendirmeleri yaptıktan sonra kendisi açıklama yapmıştı. Biz tabii okulların tatil edilmesiyle ilgili henüz öyle bir olguyu göremiyoruz. Bu kararı sayın valimiz verecektir. Ama biz kent yaşamının huzurlu ve sağlıklı geçmesi açısından çalışma yapmaktayız” diye cevapladı.
 
METROBÜS YOLU İÇİN EK TEBDİR VAR MI?
 
Topbaş, “Geçen yıl metrobüs yolu üzerinde bir takım sıkıntılar yaşanmıştı. Bu sene bununla ilgili ek tedbirler var mı? sorusuna ise şu cevabı verdi:
 
“Bugün metrobüs hatları dahil köylere kadar her alanda gerekli tedbirleri arkadaşlarımız aldı. Her noktada konuşlandık ve karla mücadele ekiplerimiz ve malzememiz bütün bölgelerde şu anda mevcut durumda. Çalışmalarımız sürmektedir. İnanıyorum ki, yine İstanbulluların bize verecekleri destekle bu başarılı olabilir. Ve özellikle mahalle aralarında sokaklarda tabii ki ilçe belediyelerinin yapması gereken bir çalışmadır. İlçe belediyelerine vatandaşların yardımcı olması gerekmektedir. Özellikle araçların yolları tıkamaması açısından düzenli park önemli. Diğer taraftan kapı önlerinde kaygan zemin oluşmaması açısından karla ilgili apartman yönetimlerinin hassasiyet göstermesi gerekir” 
 
SURİYELİ SIĞINMACILAR VALİLİK TARAFINDAN BELİRLİ KAMPLARDA TOPLANDI
 
“Geçtiğimiz yıllarda sokaklarda kalanlar için sığınma yerleriniz vardı. Şu anda Suriyeli sığınmacılar da var. Size bu konuda ciddi bir talep var mı ?
 
sorusu üzerine Topbaş, “Bizim her yıl olduğu gibi kar yağışları ve soğuk hava şartlarında sokakta yaşayan vatandaşlarımızı hep ihbarlar hem bizim tespitlerimiz sonucu spor salonlarımıza almaktayız. Şu anda 100'ün üzerinde barındırdığımız vatandaşımız var. Suriyelilerle ilgili özellikle valiliğimiz çalışma yapmakta. Kızılayla birlikte beraberce yürütmekteler. Valiliğimiz zaten bir hafta on gün öncesinde parklarda olan Suriyelileri belirli kamplara toparladılar ve orada sokak şartlarından kurtarmaya çalıştılar” dedi.

DHA