İstanbul'da taksiye zam

İstanbul'da taksimetreler artık 2,95 liradan açılacak. Daha önce ücretsiz olan ilk 5 dakikada bekleme süresi de paralı olacak.

İstanbulda taksiye zam
20 Şubat 2013 Çarşamba 16:08 tarihinde eklendi, 1.274 kez okundu.

 

Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, taksilere yapılan zammı yetersiz buldu. Kilometre başına alınan 1.73 lira ücretin 1.83 liraya yükseltilmesini az bulan Can, "Aslında bu zam değil, sadakadır." dedi. 
 
İstanbul’da taksi ücretlerine cumartesi gününden geçerli olmak üzere zam yapıldı. Zammın ardından taksimetre açılış ücreti 2.70 liradan 2.95 liraya, kilometre başına alınan 1.73 lira ücret ise 1.83 liraya yükselecek. Atatürk Havalimanı Taksiciler Kooperatifi Başkanı Fahrettin Can, taksi ücretlerine yapılan zammı sadaka olarak değerlendirdi. Can, zammın yeterli olmadığını belirterek şu değerlendirmede bulundu: “Aslında bu bir zam değil sadakadır. Yapılan zam yaklaşık olarak yüzde 6’dır. Ama bizim ana giderimiz akaryakıttır. Akaryakıta gelen zam bir yılda yaklaşık yüzde18-19’dur. Biz 15-16 aydır zam alamıyoruz. Bize verilen zam bu durumda çok komiktir. Bu zammı yeterli bulmamız mümkün değildir.”
 
Atatürk Havalimanı’na özel araçlarla yapılan taşımacılığın kendilerini mağdur ettiğini ve korsan taşımacılık yasasının bu yolla delindiğini öne süren Can, “Uzun yıllardır korsan taksi yasası için mücadele ettik. Sağ olsun hükümetimiz bu yasayı çıkardı ancak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, UKOME kararıyla yasayı delmiş durumdadır. Çıkan yasa yerle bir oldu. Nedeni ise eğer lüks araçlarla İstanbul’da bir taşımacılığa ihtiyaç varsa bunu damalı taksilerle yapmak gerekir. Aksi halde özel araçların önü açıldığı zaman sınırsız sayıdaki korsan taksi meşrulaştırılmış olunur. Bu da taksicilerin sonu demektir. Yaklaşık olarak 100 binin üzerinde insan bu işten ekmek yiyor.” ifadelerini kullandı. Bu karar konusunda girişimlerde bulunduklarını kaydeden Can,  Başkan Kadir Topbaş’a itiraz dilekçesi yazarak, bu durumun haksızlık olacağını belirttiklerini anlattı.