İstanbul'un göbeğinde kuduz

Eyüp'ün Göktürk Mahallesi'nde sahipsiz bir köpeğin kuduzdan öldüğünün belirlenmesi üzerine karantina kararı alındı.

İstanbulun göbeğinde kuduz
18 Şubat 2011 Cuma 16:48 tarihinde eklendi, 1.725 kez okundu.

 

Eyüp'ün Göktürk Mahallesi'nde sahipsiz bir köpeğin kuduzdan öldüğünün belirlenmesi üzerine karantina kararı alındı. 9 Şubatta başlatılan karantina, 6 ay sürecek. 
    
Eyüp Belediyesi veteriner hekimi Gökhan Karadağ, Göktürk Mahallesi'nin orman sınırında kulağında mavi küpe bulunan bir sokak köpeğinin vahşi bir hayvan tarafından ısırıldığını, daha sonra bu köpeğin tedavi için özel bir veteriner kliniğine götürüldüğünü söyledi. 
    
Karadağ, ısırılma sonucu çenesi kırılan köpeğin tedavisi sürerken kuduz belirtileri göstererek öldüğünü, bunun üzerine özel kliniğin yetkililerinin durumu hemen Pendik Veteriner Araştırma Enstitüsüne bildirerek, hayvanın ölüsünü gönderdiklerini kaydetti. 
    
Bu enstitüde köpeğin kuduz nedeniyle öldüğünün tespit edilmesi üzerine Eyüp Tarım Müdürlüğüne bilgi verildiğini ifade eden Karadağ, Eyüp Kaymakamlığı başkanlığındaki komisyonun Göktürk Mahallesi'nde karantina kararı aldığını aktardı. 
    
Karadağ, mahallede şu ana kadar hiçbir insanda ve hayvanda kuduz tespit edilmediğini, ancak yine de insanlara duyurularla dikkatli olmaları çağrısında bulunulduğunu belirtti. 
    
Mahalledeki okul, hastane, dernek, kulüp ve sitelere karantina kararı ile kuduz hakkında bilgilendirici yazıların bulunduğu afişlerin asıldığını anlatan Karadağ, kuduzdan ölen köpeğin tedavi gördüğü özel kliniğin çalışanlarının aşıya gönderildiğini dile getirdi. 
    
Gökhan Karadağ, "Karantina kararı ve tedbirleri 6 ay sürecek. 6 ay boyunca Göktürk Mahallesi'ne tüm hayvan giriş ve çıkışları ile yular, tasma ve eyer gibi hayvanlarla ilgili eşyanın giriş çıkışı durduruldu" dedi. 
    
Belediyeler tarafından kuduza karşı aşılanmış ve kısırlaştırılmış olan sokak hayvanlarına küpe takıldığına dikkati çeken Karadağ, kuduz vakasının görüldüğü köpeğin kulağında küpe bulunmasına rağmen kuduzdan ölmesinin bu aşının yapılmamış olduğu anlamına geldiğini vurguladı. 
    
Karadağ, "Aşılı olsaydı kudurmazdı. Bu köpeğin de aşılanmadan kulağına küpe takıp bu bölgeye bırakılmış olduğunu düşünüyoruz" dedi.