İstanbul'un su sorunu, Bakan Eroğlu'nu hattat yapmış

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, İSKİ Genel Müdürlüğü döneminde İstanbul’un su meselesini çözmekten dolayı oluşan fikri yorgunluğunu atmak için hat sanatına yöneldiği ortaya çıktı.

İstanbulun su sorunu, Bakan Eroğlunu hattat yapmış
19 Kasım 2011 Cumartesi 14:52 tarihinde eklendi.

 

Bakan Veysel Eroğlu ve eşi Hatice Eroğlu, dünyaca ünlü hat ustası Afyonkarahisarlı Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari anısına düzenlenen  “Hatt’ın Güneşi” adlı hat ve tezhip sergisine katıldı. 
 
Sergiyi gezen Eroğlu, uzun bir süre salonda bulunan eserleri inceleyerek sanatçılarla sohbet etti. Bir ara sanatçıların yanına giden Eroğlu, diviti eline alarak Osmanlıca birkaç kelime yazdı. Bu konuda usta olmadığını, ancak bir dönem çırak olarak bu dersleri aldığını ifade eden Eroğlu, hat sanatına üniversite yıllarında merak saldığını söyledi.
 
Eroğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, 1995 yıllarında İSKİ Genel Müdürlüğü görevini yürütürken, şehrin su meselesini çözmek için çok yorgun düştüğünü ve bu yorgunluğunu atmak için de meşhur hat ustası Hattat Hasan Çelebi’den ders almaya başladığını açıkladı. Eroğlu, “İSKİ genel müdürlüğüm döneminde ders aldım. Özellikle fikri işlerle uğraşan insanların, belli bir sanatla uğraşması gerekir diye düşünüyorum. Nitekim tarihte birçok padişah bu konuda sanatla uğraşmışlardır. İstanbul’un su meselesini çözmekten zihnim çok yoruluyordu. Akşam mesaiden sonra Hattat Hasan Çelebi’den ders aldım. Hat sanatı ile uğraşmaya gayret ettim, ancak çıraklık safhasında kaldım.” diye konuştu. 
 
Eroğlu, siyasete girdikten sonra hat sanatına başlamak zorunda kaldığını ifade ederek, hat sergisini görünce yeniden heveslendiğini söyledi. Eroğlu, mürekkep ve kalemlerinin evinde bulunduğunu, vakti olursa tekrar bu sanatla uğraşmayı düşündüğünü anlattı. Bakan Eroğlu, Türkiye’nin en meşhur sanatçıları tarafından Afyonkarahisar’da ilk defa düzenlenen serginin yeni Ahmet Şemsettin Karahisari’lerin yetişmesine vesile olacağını kaydetti. Karahisari’nin tarihte bir çok eser bıraktığını, bunlardan birinin de Topkapı Sarayı’ndaki dünyada emsali olmayan ve Osmanlı döneminin en büyük ebatlı Kur’an-ı Kerim'i olduğunu anlatan Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından çoğaltılan bu mushafın bir nüshasının da buraya getirilerek sergilendiğini aktardı. 
 
Türkiye’de hat üzerine çok çalışma yapıldığını ifade eden Eroğlu, bu sanatın dünyaya mal olduğunu kaydederek, “Kültür merkezi olarak açtığımız bina, 18 yıldır tamamlanamıyordu. Binayı tamamlayarak ünlü hat ustasının adını serginin açıldığı binaya verdik. Hükumet olarak sanata, sanatçılarımıza çok büyük önem veriyoruz. Bunu da herkesin bilmesinde fayda var." dedi.
 
Bakan Eroğlu, daha sonra beraberinde Vali İrfan Balkanlıoğlu ve protokol üyeleri ile birlikte Kanuni Sultan Süleyman’ın talimatıyla yazımına başlanan ve yaklaşık 50 yıl süren Osmanlı döneminin en büyük ebatlı Kur’an-ı Kerim'ini basına tanıttı. 
 
Vali İrfan Balkanlıoğlu da Hattat Ahmet Şemseddin Karahisari’den övgü ile bahsederek, onun ‘asrın güneşi’ unvanını aldığını, ortaya koyduğu eserleriyle ekol olmuş büyük bir sanatçı olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, Hattat Karahisari’yi anmak ve onun eserlerini bir kez daha yad etmek için geniş bir program düzenlendiğini de dile getirdi.