İşte Çevik Bir'in savunması

28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne konulan Çevik Bir, Batı Çalışma Grubu'nun hükümet ve MGK'nın talimatıyla kurulduğunu söyledi

İşte Çevik Birin savunması
17 Nisan 2012 Salı 08:31 tarihinde eklendi.

 

“Dönemin başbakanının talimatını uyguladım” diyen Bir,  “Hükümeti ortadan kaldırma” suçlamasını reddederekr, “Cebir ve şiddet söz konusu değil. Erbakan kendi istifa etti” diye konuştu
 
Postmodern darbe olarak adlandırılan 28 Şubat sürecine ilişkin 12 Nisan Perşembe günü 31 adrese yapılan baskınlarda gözaltına alınan 28 askerden 18’i tutuklanarak Sincan 1 nolu F Tipi Cezaevi’ne konuldu. Habertürk 18 emekli subayla birlikte tutuklanan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in ifadesinin ayrıntılarına ulaştı.
 
“Suçsuzum. Şayet yargılanacaksam sabit ikametgâhımın olması nedeniyle tutuksuz olarak yargılanmak istiyorum” dediği belirtilen Bir’in polis ifadesindeki “Arkadaşlar belgeyi hazırlarken aşırıya kaçmışlar. Ama hiçbir eyleme geçilmedi” sözünü düzelttirmesi dikkat çekti.
 
Edinilen bilgilere göre Çevik Bir’in anlattıkları şöyle:
 
TALİMAT VERDİ: 28 Şubat 1997 tarihli MGK kararlarından sonra 13 Mart 1997’de Bakanlar Kurulu toplanmış ve uygulama kararları almıştır. 14 Mart’ta dönemin başbakanı, merhum Necmettin Erbakan bakanlıklara ve Genelkurmay’a, Bakanlar Kurulu kararına da atıfta bulunarak MGK kararlarının uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını, yasal düzenlemeye ihtiyaç olursa Bakanlar Kurulu’nun bunları yapacağını, buna göre çalışmaya başlanmasını bildiren talimat vermiştir.
 
AKŞENER: İçişleri Bakanı Meral Akşener’in kendi alt birimlerine MGK kararları uyarınca verdiği talimatlar bulunmaktadır. Bu; hükümetin talimatıyla bakanlıkların da çalışma yaptığını ve Batı Çalışma Grubu’nun yasal bir çalışma olduğunu göstermektedir.
 
KORUNDU: BÇG, MGK kararları ve Bakanlar Kurulu kararları uyarınca irticaya karşı tedbir amacıyla oluşturulmuştur. Amacı, Türkiye Cumhuriyeti demokrasisine, Türk halkına ve hükümetlerine zarar vermesini engellemektir.
 
MİT: 28 Şubat 1997 MGK’sında MİT irtica ile ilgili ayrıntılı bir sunum yapmıştır. Bu belgeler dosyada yoksa Genelkurmay, MGK ve ilgili yerlerden istendiğinde isnat edilen suç vasfı ve nitelikleri değişecektir.
 
ŞİDDET: Suçlama hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüstür. Suçlamanın oluşabilmesi için cebir ve şiddet şarttır. TSK’da herhangi bir personelin cebir ve şiddet kullanması söz konusu olmamıştır.
 
İSTİFA: Dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan kendi isteği ile istifa etmiştir. Diğer ortağı ile yaptığı protokol gereği görevi Tansu Çiller’e bırakmak üzere aynı partilerin hükümet etmeye devam etmesi amacıyla istifa etmiştir.
 
DEMİREL: Dönemin Cumhur başkanı Süleyman Demirel’in hükümeti kurma görevini Mesut Yılmaz’a vermesi nedeni ile hükümet değişikliği olmuştur. Şayet, Çiller ile Erbakan arasındaki protokol gereği Çiller başbakan olsa idi, mevcut hükümet görevine devam edecekti.
 
BÇG: BÇG’nin hiçbir yasadışı faaliyeti olmadı. Yapılan tüm çalışmalar ve hazırlanan belge ile raporlar belli bir silsile ile Genelkurmay Başkanına ve o kanalla hükümete sunulmuştur.
 
18 tutuklu Sincan’da
 
ÖZEL Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği’nin yürüttüğü 28 Şubat Soruşturması kapsamında Çevik Bir’i Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hâkimliği tutukladı. Bir ile birlikte tutuklanan emekli Tuğgeneral Ünal Akbulut, emekli albaylar Serdar Çelebi, Yüksel Sönmez, Yahya Cem Özarslan, Ruşen Bozkurt, Oğuz Kalelioğlu, Cengiz Çetinkaya ve Alican Türk bir minibüsle “tankların yürütülmesi” olayı nedeniyle 28 Şubat süreciyle özdeşleşen Sincan’a; cezaevine götürüldü. Soruşturma kapsamında pazar günü de 9 emekli subay tutuklanmıştı.