İşte, Dakika dakika Cerablus operasyonu

Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda son dakika haberleri gelmeye devam ediyor.

İşte, Dakika dakika Cerablus operasyonu
24 Ağustos 2016 Çarşamba 08:12 tarihinde eklendi.
TÜRK Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri savaş uçakları tarafından Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin IŞİD denetimindeki Cerablus kentine askeri harekat başlatıldı, Operasyonun adının FIRAT KALKANI olduğu belirtildi.
 
 
Saat 04.00'te başlayan harekatta Cerablus'taki IŞİD hedefleri savaş uçakları, tank ve obüs topları ile çok namlulu roketatarlar ile ateş altına alındı. Karadan da harekat başlaması ve sınırda bekleyen tankçı birlikleri için geçiş noktaları oluşturuldu. 
 
Gaziantep'in Karkamış İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus İlçesi iç savaşın başlamasının ardından önce Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) ardından İslami Cephe'nin ve son olarak 2014 yılının ilk günlerinde ise terör örgütü IŞİD'in denetimine geçti. Geçen yıl önce PYD'nin olası saldırılarına karşı Cerablus'taki IŞİD militanları Türkiye sınırına yakın noktaya patlayıcı döşeyip, ilçenin etrafına iş makineleriyle hendekler kazdı. 
 
Zaman zaman IŞİD tarafından atılan havan mermilerine sınır birlikleri tarafından misliyle karşılık verilirken, son günlerde yoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları, Cerablus'a harekat başlattı. IŞİD ve ÖSO arasında çıkan çatışmalarda ateşlenen havan mermilerinin son günlerde birbiri ardına Karkamış'a düşmesinin ardından, IŞİD mevzileri Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından top atışlarıyla vuruldu. 
 
YOĞUN HAREKETLİLİK VARDI
 
Son günlerde askeri yığınağın da yapıldığı Karkamış'a dün birbiri ardına Suriye tarafından IŞİD militanlarının attığı havan mermileri düştü. Gün boyu 7'si ilçe merkezine 9 havan mermisinin düştüğü Karkamış'ta sokağa çıkılmaması uyarıları yapılırken, akşam saatlerinde sınır hattındaki 6 mahallede yaşayanların güvenli bölgelere gitmesi için Gaziantep Valiliği tarafından çağrı yapıldı. 
 
Bu çağrılar üzerine halk Karkamış'ı boşaltırken, kamu görevlileri de 2 gün idari izinli sayıldı.
 
HAREKAT 04.00'TE BAŞLADI 
 
Saatler 04.00'ü gösterirken Türk Silahlı Kuvvetleri ve Koalisyon Hava Kuvvetleri tarafından terör örgütü IŞİD mensuplarından temizlenmesi amacıyla Cerablus'a yönelik askeri harekat başlatıldı. 
 
Sınırda konuşlu tank, obüs ve çok namlulu roketatar bataryaları ile Cerablus'taki IŞİD hedefleri ateş altına alındı. Birbiri ardına yapılan atışlar ile Cerablus'tan dumanlar yükselirken Türkiye tarafında da heyecanla izlendi. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin müdahale başlatmasının ardından bölgede hazır bekletilen iş makineleri de 04.05'ten itibaren belli noktalardan geçişe uygun zemin oluşturdu. 
 
Sınır hattında görevli birliklerin top ve roketatarlarla 63 hedefe 224 atış yaptığı bildirilirken Türk Hava Kuvvetleri'ne ait F-16'ların da katılımıyla 06.08, 06.10 ve 06.30'da Cerablus'a yönelik hava harekatı düzenlendi.
 
SIK SIK PATLAMA SESLERİ DUYULUYOR 
 
İlçe merkezinin büyük oranda boş olduğu ve birçok kişinin son günlerdeki gelişmeler nedeniyle evlerini terk ederek güvenli gördüğü yerlere gittiği Karkamış'ta ise Suriye sınırında sık sık patlama sesleri duyuldu. 
 
İlçede heyecana neden olan patlamaların ardından hedef alınan yerlerden yükselen siyah dumanlar da yine Türkiye tarafından çıplak gözle izlenebildi. Sık sık Karkamış semalarında görünen savaş uçakları, Cerablus ve çevresindeki hedeflere bomba yağdırdı. 
 
TANKLAR HAZIR BEKLİYOR
 
Karkamış'ın sınır hattındaki Soylu Mahallesi yakınlarında ise çok sayıda tank hazır bekletiliyor. Bazı iş makinelerinin de bulunduğu alanda hazır bekletilen tankların bulunduğu bölgeye de kimsenin yaklaşmasına izin verilmiyor.
 
Cerablus'a harekatta topçu atışları ve uçakların bombardımanı devam ederken askeri kaynaklardan yapılan açıklamalarda, 'harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında koalisyon güçlerine destek vermek, Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak' olduğunu kaydedildi.
 
SAHRA HASTANESİ KURULDU 
 
Tankların bulunduğu Soylu Mahallesi'ndeki sosyal tesis ise sağlık ve AFAD ekiplerinin karargahına dönüştürüldü. Sosyal tesisin bulunduğu bölgede çok sayıda ambulansın hazır bekletildiği, yine bu alanda çadırlar ile sahra hastanesi kurulduğu görüldü.
 
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, harekatın başladığını duyurarak amacın bölgenin IŞİD'den arındırılması olduğunu duyurdu. Öte yandan harekat nedeniyle Gaziantep Valiliği de sınır hattında Cerablus'un karşısındaki geniş bir bölgeyi 'özel güvenlik bölgesi' ilan etti.
 
KARKAMIŞ'A GİRİŞ-ÇIKIŞ YASAK
 
Bu arada özel güvenlik bölgesi ilan edildiği için Karkamış'a giriş ve çıkışlar da yasaklandı. İlçeye ulaşımı sağlayan yolların tamamı jandarma tarafından kesilirken, kimsenin ilçeye gitmesine izin verilmiyor. 
 
Jandarma ekipleri de araçlarıyla veya yaya olarak kontrol noktalarına gelenlere 'geri dönün' uyarısında bulunuyor.