İşte Erdoğan'ı kızdıran kadın

Türkiye’nin görünümünü 1 Mayıs’ta pozitiften durağana çeviren Standard&Poor’s (S&P), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı çok kızdırmıştı. S&P'nin Türkiye raporunu yazan Çinli analist 16 Mayıs'ta Türkiye'ye geliyor

İşte Erdoğanı kızdıran kadın
12 Mayıs 2012 Cumartesi 09:36 tarihinde eklendi, 1.074 kez okundu.

 

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin görünümünü 1 Mayıs’ta pozitiften durağana çeviren Standard&Poor’s’u (S&P) isim vermeden eleştirerek, “Biz hakkımızda yapılan haksız ve mesnetsiz değerlendirmelere kulak asmadan, karalama kampanyalarına aldırmadan yolumuzda ilerleyecek, 2023 yılında da 2 trilyon dolar milli geliri ile dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olan bir Türkiye’yi inşa edeceğiz” dedi.

Başbakan Erdoğan, Yatırım Danışma Konseyi’nin (YDK) 7. Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, YDK toplantılarının Türkiye’de yatırım ortamının iyileşmesine önemli katkılar sağladığını söyledi. Konuşmasında S&P’yi eleştiren Erdoğan, “Bu arada açık açık ifade etmek durumundayım, dış ticaretini artıran, işsizliği rekor seviyede düşüren istikrar ve güvenden asla taviz vermeyen bir ülkenin, bazı kredi derecelendirme kuruluşları tarafından farklı değerlendirilmesi, bizim anlayışla karşılayabileceğimiz bir durum değildir” dedi.
 
‘Art niyet ararız’
Türkiye’nin kredi görünümünü pozitiften durağana çevrilmesini art niyetli olarak yorumlayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“Kimse kusura bakmasın, biz çok tabii olarak burada art niyet ararız. Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının, bu objektif olmayan tavırları artık, ekonomi çevrelerince de ciddi şekilde tartışılmalıdır. Büyüyen, gelişen çok başarılı bir performans sergileyen bir ülkeyi soru işaretlerine maruz bırakmak, yatırım akışını engelleyecek değerlendirmeler yapmak bu kadar kolay olmamalıdır. Türkiye, 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerleyen bir ülke. Bu derecelendirme kuruluşları ya Türkiye’ye hiç uğramıyorlar, sağda - solda duydukları ile böyle bir değerlendirme yapıyorlar ve bu tür değerlendirmelerle bu tür adımlar atılırsa, bizim derecelendirme kuruluşlarıyla olan değerlendirmemiz de çok daha farklı olacaktır.”
 
S&P kendini anlatacak
Bu arada S&P yönetimi ‘kendini anlatmak’ için 16 Mayıs’ta İstanbul’da olacak. S&P’nin faaliyetleri hakkında bilgi vermek, Türkiye’nin performansı ile öngörüleri değerlendirmek amacıyla yapacağı buluşmaya S&P Global Operasyonlar ve Analizlerden Sorumlu Başkanı Paul Coughlin, Türkiye Bölge Müdürü Zeynep Holmes ve Türkiye Baş Analisti Eileen X. Zhang da katılacak.
 
Türkiye’yi karıştıran Çinli analist kimyacı çıktı
Türkiye’nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana indiren Standard&Poor’s (S&P) raporunda S&P Türkiye Baş Analisti Eileen Zhang’ın imzası var. Eileen Xiaoyu Zhang, Çin’in eski başkentlerinden Nanjing’de yetişti. Zhang 1989 - 1995 arasında Nanjing Yabancı Dil Okulu adlı eğitim kurumunda İngilizce öğrenim gördü. 1995 - 1997 arasında yine Nanjing şehrindeki Çin Eczacılık Üniversitesi’nde eczacılık eğitimi alan Zhang 1997 - 2001 arasında da ABD’nin New York şehrindeki Bard College’da hem kimya, hem ekonomi okudu. 2001 - 2002 arasında ise İngiltere’de London School of Economics’te ekonomi mastırı yaptı. Zhang Londra’da profesyonellere eğitim veren BPP adlı öğrenim kurumunda 2003 - 2005 arasında finansal analiz eğitimi aldı. 2001 - 2002 arasında 10 ay Credit Agricole’da çalışan Zhang, Temmuz 2002’de S&P kadrosuna katıldı. S&P’de 10’uncu yılını dolduracak olan Zhang daha çok Avrupa ülkelerinin analizlerini yapıyor.
 
500 milyar $’LIK 17 dev geldi
Cirosu toplamı 500 milyar doları bulan ve yaklaşık 3 milyon kişiye istihdam sağlayan 17 küresel dev şirketin CEO’ları Yatırım Danışma Konseyi için İstanbul’da buluştu. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki konseyde dev şirketlere yeni teşvik sistemi anlatıldı ve Türkiye’deki yatırımlarını artırmaları istendi. IMF Başkanı Christine Lagarde ile Dünya Bankası Kıdemli Başkan Yardımcısı Mulyani Indrawati’nin de katıldığı zirvede Aditya Birla, BBVA, Bayer, Citigroup, GE Healtcare, Huawei, IBM, Inditex, ITOCHU, Mango, Ogilvy, Coca Cola, Timken, Western Union, UPS, Verbund ve Vodafone şirketlerinin CEO ve başkan yardımcısı düzeyindeki isimleri katıldı.

Milliyet