İşte Evren ve Şahinkaya'nın mal varlıkları

12 Eylül darbesi davasının sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya ile bu iki ismin eşleri ve çocuklarının mal varlıkları araştırıldı.

İşte Evren ve Şahinkayanın mal varlıkları
18 Eylül 2012 Salı 08:39 tarihinde eklendi.

Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Eylül davasının geçen duruşmasında müdahil avukatların talepleri üzerine, Mali Suçları Araştırma Kurumu'na (MASAK) yazı göndererek, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın darbe öncesinden günümüze kadar olan mal varlıklarının araştırılmasını istemişti.

 
MASAK da yaptığı araştırmalar sonucunda hazırladığı raporu, mahkemeye göndermişti. Mahkeme dosyasına giren 55 sayfalık rapor ve ekindeki iki klasörün ayrıntıları ortaya çıktı.
 
Ancak rapor, sanıldığının aksine sanıkların darbe döneminde edindikleri servetlerini kapsamıyor. Sadece, son 11 yıllık döneme ilişkin bilgiler raporda yer alıyor.
 
Mal varlıklarının bazılarının yanına kırmızı kalemle, 'olağan dışı' notunun düşüldüğü rapora ilişkin Bugün gazetesinin haberine göre;
 
Evren ve Şahinkaya’nın yaklaşık 20-30 bankada hesabı, çok fazla miktarda para hereketlerinin göze çarptığı bu hesaplarda bakiyeler ve şirket hisseleri saptanırken, bazı hesaplarda 400, 500, 600 bin lira gibi para giriş çıkışları bulunduğu belirtildi.
 
Evren'in üzerinde 3 adet araba çıktı. 2001'den günümüzü kapsayan dönemde, Evren ve ailesine ait çok fazla yeni kurulmuş şirket kaydı tespit edildi. Buna göre Evren şu an Marmaris Sağlık Hizmetleri A.Ş ile Marmaris Liman Hizmetleri A.Ş şirketlerinin ortağı gözüküyor. Bodrum'da 3 yazlık sahibi olan Evren; Datça, Bornova, Muğla Merkez'de ise kendisine ait bazı yerlerin "alım-satım" işlemini yaptığı belirlendi.
 
Yapılan incelemede; Evren'in kızları Nebahat Şenay Gürvit üzerine 5, Semahat Gülay Evren üzerine ise 9 kayıtlı araç bulunduğu belirlendi.
 
ŞAHİNKAYA GAYRİMENKUL ZENGİNİ 
Time dergisi tarafından dünyanın en zengin 50 generalinden biri olarak gösterilen Tahsin Şahinkaya'nın ise iki aracı bulunuyor.
 
Raporda darbe dönemine ilişkin kayıtlar olmadığı için; Şahinkaya'nın "1980 sonrası TSK'ye F-16 uçaklarının alımı sayesinde mal varlığına milyar dolarlar kattığı" iddiası kanıtlanamadı. Raporda, Şahinkaya'nın 19 Aralık 2002'de İzmir Menderes Özdere Köyü'nde 5 yazlık satın aldığı belirtildi. Şahinkaya'nın ayrıca memleketi olan Merzifon ve İstanbul'da arsa, kat ve daireleri olduğu anlatıldı.
 
KALEM KALEM SAYILDI 
Raporun ekinde yer alan belgelerde, sanıkların, sahibi oldukları taşınır ve taşınmazlara ilişkin kalem kalem bilgilerin yer aldığı, bu kalemlerin her birinin yanında harca tabi değerlerinin yazıldığı öğrenildi. İki sanığa ait bu taşınmazların her birinin yanında harca esas değerleri yazılı.