İşte Irak'ın yeni Cumhurbaşkanı

Irak Parlamentosu Cumhurbaşkanını seçmek için bugün olağan oturumunu yaptı. Cumhurbaşkanı görevi için tam 93 aday arasından Celal Talabani'nin partisi Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (IKYB) tek adayı Dr. Fuad Masum 211 oy alarak yeni Irak Cumhurbaşkanı seçildi.

İşte Irakın yeni Cumhurbaşkanı
24 Temmuz 2014 Perşembe 15:50 tarihinde eklendi.
Parlamento başkanı Selim El Cuburi oturum sırasında yaptığı açıklamada oylamaya 269 milletvekilinin katıldığını duyurdu. Oylamada 211 oy Dr. Muhammed Fuad Masum'a, 17 oy Hüseyin Elmusevi'ye gitti. 41 oy kağıdı geçersiz sayıldı. Irak'ta yazılı olmayan bir kurala göre Cumhurbaşkanlığı Kürtlere, Parlamento Başkanlığı Sünni bir Arap'a, Başbakanlık ise Şii bir Arap'a veriliyor.
 
FUAD MASUM KİMDİR?
Fuad Masum 1938’de Süleymaniye'nin Koye ilçesinde doğdu.
Tam adı Muhammed Fuad Masum Havrami olan Masum'un hem annesi hem de babası Hawraman bölgesinden. Babası saygın bir din adamı.
Çocukluk arkadaşları olan Masum ve Talabani dini anlamda önemli ailelerden geliyor. İkisi de çocukluklarını Koye'de geçirdiler.
Daha sonra lise dönemini Kürt dini okullarında geçiren Masum üniversite öğrenimine ise 1958 yılında Mısır'ın ve dünyanın en prestijli dini okullarından Ezher Üniversitesi'nde başladı. Yüksek lisans ve doktorasını İslami çalışmalarda aynı üniversitede yaptı.
Masum aynı zamanda Irak Komünist Partisi üyesiydi. Daha sonra ise buradan ayrılarak 1964 yılında Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) katıldı.
Basra Üniversitesi'nde öğretim görevliliği yapan Masum aynı zamanda KDP'nin askeri operasyonlarından da sorumlu kişi oldu.
1973 ve 1975 yılları arasında ise KDP'nin ve kurucusu Mustafa Barzani'nin Kahire temsilcisi olarak görev yaptı.
Masum 1975'te kurulan Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kurucu ve önde gelen üyesi oldu.
KDP ile olan yakın bağları nedeniyle iki parti arasında 1980'lerde meydana gelen krizin çözülmesinde yardımcı oldu.
1992'ye gelindiğinde ise Masum Federal Kürt bölgesinin ilk başbakanı oldu.
2003'teki Amerikan işgalinin ardından Bağdat'ta oluşturulan anayasa taslağını hazırlama komisyonunda görev aldı.
2004 yılında Irak parlamentosunun ilk başkanı seçildi. Bir yıl sonra ise parlamentoda milletvekili seçildi.
Fuad Masum evli ve beş kız çocuğu babası.