İşte Türkiye'nin altın miktarı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, İstanbul Altın ve Mücevher Zirvesi'nde bankasının kasasında yer alan altın miktarını açıkladı.

İşte Türkiyenin altın miktarı
22 Mart 2012 Perşembe 10:07 tarihinde eklendi, 2.134 kez okundu.

 

Erdem Başçı'nın açıkladığı bilgilere göre, rezervlerdeki altının yaklaşık değeri 11 milyar dolar. Altınların 87,2 tonu ise zorunlu karşılıklardan geliyor. 
 
Merkez Bankası'nın altın rezervinin 206 tona ulaştığını ifade eden Erdem Başçı, bunun da değerinin yaklaşık 11 milyar dolar olduğunu dile getirdi. Başçı, "Bunun 87,2 tonu zorunlu karşılıklardan geliyor. Tabi altın mevduatının kendisine de zorunlu karşılık uyguluyoruz. Altın mevduatına da zorunlu karşılık uyguladığımızdan oradan bir miktar geliyor'' dedi.
 
MEVDUATLAR ARTIŞTA
 
Son 1 yılda bankaların elindeki altın mevduatının dolar bazında yüzde 270 oranında artarak 8 milyar 670 milyon dolara yükseldiğine dikkat çeken Başçı, hedeflerinin yastık altındaki altını ekonomiye kazandırmak olduğunu bildirdi. Tasarruf amacıyla tutulan altın ile ziynet olarak tutulan altının birbirinden ayırt edilmesini isteyen Başçı, "Tasarruf altında tutulan altın bankalarda veya kasalarda değerlendirilmesi yerine banka mevduatı olarak yatırılabilir ve bir miktar nema da elde edilebilir ve güvende olur" şeklinde konuştu.
 
SIKIŞTIRMA SÜRECEK
 
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyon açısından, parasal tarafta sıkılaştırmaya devam edeceklerini bildirdi. Başçı, ''Bu parasal sıkılaştırma ne kadar yapılacak? Parasal sıkılaştırma fiyat istikrarı için gerektiği kadar yapılacak, bu enflasyon yüzde 5 hedefine inene kadar yapılacak" diye konuştu.
 
BANKALAR İŞİMİZE GÖZ DİKTİ
 
İstanbul Altın ve Mücevher Zirvesi kapsamında Altın ve Mücevherat Sektörünün Geleceği konulu panel yapıldı. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaaddin Kameroğlu, bankaların altın satmasına isyan etti.
 
ANAHTARI DA VERELİM
 
Bankaların kredi desteğiyle altın sektörüne önemli katkılar sağladığını belirten Kameroğlu, "Ancak sektörün disiplinini bozdular. ATM'lerden gram altın satıyorlar. Dükkanlarımızın anahtarlarını da verelim tam olsun. Biz simit satarak ekmeğimizi kazanıyoruz, onlar ise bonfile satıyorlar ama bizim simitimize göz dikiyorlar" dedi. Bankaların altın hesabı açmasının olumlu bir uygulama olduğunu kaydeden Kameroğlu bankalara, "200 bin çalışanımız var. Kuyumcunun, atölyecinin ekmeğiyle oynamayın" çağrısında bulundu.
 
DESTEK VERİYORUZ
 
Kameroğlu'nun ardından konuşma yapan Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun, bankaların altın sektörüne rakip olmadığını savundu. Altın ve mücevherat sektöründen önemli isimlerin izlediği paneli Koza Altın İşletmeleri Genel Müdürü İsmet Sivrioğlu da takip etti.