İşten çıkarılan madencilerden oturma eylemi

Zonguldak'ta, torba yasa ile maliyetlerinin arttığı gerekçesiyle üretimi durduran özel maden şirketlerinin işten çıkardığı maden işçileri Valilik önünde oturma eylemi başlattı.

İşten çıkarılan madencilerden oturma eylemi
17 Eylül 2014 Çarşamba 15:30 tarihinde eklendi.
Torba yasanın yürürlüğü girdiği gün üretimi durduran 4 bin 200 madencinin çalıştığı 22 özel maden şirketi, işçilerin iş akitlerini sonlandırmaya başladı. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir, yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar toplam bin 200 işçinin resmi olarak işten çıkarıldığını söyledi.İşten çıkarılan madencilerden yaklaşık 500'ü, bugün Valilik önünde toplandı. İşçiler, Valilik binası önünde oturup baretlerini yere vurarak torba kanunu protesto etti. 'Zonguldak uyuma madencine sahip çık', 'İşçi burada vekiller nerede?', 'Vali buraya' sloganları atan madenciler, Vali Ali Kaban ile görüşmek için Valilik binasına girmek istedi. Ancak Valiliğin giriş kapısında önlem alan çevik kuvvet ekibi madencilere izin vermedi.
 
Polisin, içlerinden seçecekleri temsilcilerin Vali ile görüşebileceğini söylemesi üzerine madenciler 14 kişilik bir heyet oluşturdu. 14 kişi, Vali Ali Kaban ile görüşmek için binaya girerken, diğer işçiler eylemlerini sürdürdü.Madencilere bazı vatandaşlar da destek verdi. Eyleme 5 yaşındaki oğlu Yusuf Buğra Tiryaki ile katılan 8 yıllık maden işçisi 32 yaşındaki Abdullah Tiryaki, oğlunun ana sınıfına gideceğini ancak okul ihtiyaçlarını alamadığını söyledi.9 yıllık madenci 3 çocuk babası 37 yaşındaki Şenol Demirtaş da yırtık ayakkabını basın mensuplarına göstererek, "Bir haftadır çalışmıyorum. Çocuklarıma okul harçlığı veremiyorum. Bayram geldi, ihtiyaçlarını karşılayamadım. Ben bir yevmiyeye muhtacım. Benim kırılmadık yerim kalmadı. Parmaklarım kırıldı, omuzum, dizim çatladı. Kömürün altında ezildi. Ama madende çalışmak istiyorum. Başka elimizden bir iş gelmiyor. Zonguldak'ta başka iş yok" dedi.
 
Madencilerin oturma eylemi sürürken, özel maden şirketi sahipleri sabah AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar ile Ticaret ve Sanayi Odası'nda toplantı yaptı. Ulupınar ve 4 maden şirketi sahibi, daha sonra AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile görüşmek için Ankara'ya hareket etti.

DHA