"İstihbarat, insanları fişleme amaçlı yapılıyor"

Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Dr. Masum Türker, Bingöl’deki saldırıda polisleri şehit edenlerin içinde devlette çalışanların olmasının Türkiye’de istihbaratın iyi çalışmadığını gösterdiğini savundu.

İstihbarat, insanları fişleme amaçlı yapılıyor
15 Kasım 2014 Cumartesi 18:15 tarihinde eklendi.

Türker, “ Bu konuda şehitlerin hunharca bir şekilde şehit edilmelerinde özellikle devlette de çalışanların var olması, Türkiye’de istihbaratın iyi çalışmadığı ve istihbarata bu kadar para harcandığı halde istihbaratın Türkiye’de yalnızca insanları fişleme amaçlı yapıldığı gerçeğini ortaya çıkıyor.” dedi

DSP Genel Başkanı Dr. Masum Türker, Bahçeşehir Üniversitesinin Merinos AKKM'de düzenleyeceği konferansa katılmak üzere Bursa’ya geldi. Konferans öncesi Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Türker, siyaset okulunda Türkiye’nin jeopolitik değişimlerinin gerektirdiği yeni konum ve durumu ne olması gerektiğini ele alacağını belirtti. Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum ve bundan kaynaklanan jeopolitik durumun sürekli değişime uğradığını anlatan Türker, son değişiminde özellikle güneyde Suriye, Irak ekseninde meydana gelen yeni yapılanmalara yol açan değişim olduğunu söyledi.

Türker, Kuzeyde ise özellikle Ukrayna-Rusya çatışmasının ardından Rusya’nın bir liman edinme ve bu limanda gemilerini bulundurma imkanının doğrudan kendisine ait olarak ortaya çıkmasının Karadeniz’i daha etkin kullanmak imkanı sunduğunu söyledi. Bu durumda Türkiye’nin yeni bir politika belirlemesi gerektiğini belirten Türker, bunun aksine Türkiye’nin komşuları ile kavgalı bir politika izlediğinde yakındı.

ÖZGÜR SURİYE ORDUSU YOK

Türkiye’nin özellikle Suriye’de mevcut rejimin karşısında Bağımsız bir Suriye Ordusu'nun varlığını gündeme getirdiğini anlatan Masum Türker, ortada örgütlü bir devlet oluşturacak bir örgütün olmadığını dile getirirken, “Aslında bağımsız bir Özgür Suriye Ordusu olmadığını bütün dünya biliyor. Ama nedense kağıt üzerinde adı olan böylesi bir ordunun varlığı söyleniyor.” dedi.

Amerikan Independent gazetesinin Ortadoğu uzmanı ve yazarı Robert Fisk’in bu haftaki yazısından da yararlanan Türker, şöyle konuştu: “Robert Fisk bu hafta verdiği bir açıklamada; ‘Özgür Suriye Ordusu diye bir yapı yok.’ dedi. Çünkü O, oraların tamamını gezmiş ve aynen söylediği şey şu: ‘Özgür Suriye Ordusu diye bir şey yok, hayalet bir ordudan söz ediliyor. Bu ordunun adı söylenenleri daha çok İstanbul’da kahve içmekle vakit geçirenler diye tanımlıyor. diye tabir ediyor.”

RUSYA TÜRKİYE’Yİ EN İYİ TAKİP EDEN ÜLKE

Türkiye’deki rejimin güvenlik açısından nasıl değerlendirildiği yönünde bu gün Türkiye’yi en iyi takip eden ülkelerden birisinin Rusya Federasyonu olduğunun altını çizen Masum Türker, şöyle devam etti: “Rusya Federasyonu’nun birkaç gün önce İtar-Tas Haber Ajansı'nda geçen haberi şöyledir; ‘Türkiye’deki rejim uluslararası güvenlik açısından ciddi bir tehdit haline geldi. Ve bölgesel istikrarı da bozmakta. Rusya Federasyonu bu vahim durumu gözardı edemez. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Ortadoğu’da bir intihar girişimine doğru gitmesini önlemek için gerekli adımları Rusya atacaktır.’ demiştir. Şimdi bu haber ajansının başlığını burada söylemek istemiyorum. Merak eden arkadaşlar dışarıda gelip benden istesinler. Çünkü burada bulunan AKP’li arkadaşlar hemen tepki koyacaklar ve bunu kasıtlı kullandığımızı düşünecekler. Bu başlık biraz benim kanıma dokunuyor. Türkiye’nin bu şekilde tanıtılmış olmasıdır. Ama ne yapalım Türkiye’nin şu anda yönetim anlayışı bu.”

"AK SARAY İŞÇİLERİN PARASI İLE YAPILMIŞSA BU SUÇTUR"

Masum Türker, Ak Saray'ın işsizlik fonundan alınan paralarla yapıldığı şeklindeki soruya şu karşılığı verdi: “İşsizlik fonunun bağımsız denetime tabi tutulmasının zamanı geldi. Şu anda devlet adına kim denetlerse denetlesin, bir kurumsal sorumluluk siyasi olarak değiştirilebileceği için bu konuda bir şey söylemesi mümkün değil. Ama bağımsız denetçilerin bu fonun denetletilmesi gerekir. Bu fon ‘hiçbir yerde kullanılamaz’ prensibi ile kurulmuş bir fondur. Bu fon Türkiye’de bütün çalışanların hak sahibi olduğu bir değerdir. Birinci yanlışlık bu fondan belli bir paranın GAP adı altında bazı yatırımlara kaydırılmış olmasıdır ki, bu da yanlıştır. Devlet, işçilere ait olan bu fondan değil, kendi fonlarından varlık oluşturarak bunu sağlaması. Eğer hakikaten söylendiği gibi Cumhurbaşkanlığı sarayı için harcanan para, ya da başka şeyler için harcanmışsa bir suçtur. Bu suç yalnız cezayı gerektiren bir suç değil, aynı zamanda manevi olarak Türkiye’de bütün çalışanların haklarını gasp etme suçudur.”

İSTİHBARAT, TÜRKİYE’DE YALNIZCA İNSANLARI FİŞLEMEKLE MEŞGUL

DSP Genel Başkanı Masum Türker, Bingöl’deki şehitlerle ilgili soruya da; şehitlerin şehit olma gerekçelerin dahi daha ortaya konulamadığının altını çizerek, “Bunun için herkes başka bir gerekçe ortaya koyuyor. Bu konuda şehitlerin hunharca bir şekilde şehit edilmelerinde özellikle devlette de çalışanların var olması, bu konuda Türkiye’de istihbaratın iyi çalışmadığı ve istihbarata bu kadar para harcandığı halde istihbaratın Türkiye’de yalnızca insanları fişleme amaçlı yapıldığı ortaya çıkıyor.” dedi. Bu konunun bırakın soru önergesini, bir araştırma önergesi yapılıp dar bir grup tarafından Türkiye’nin geleceği açısından tartışılması gerekiyor. Türkiye’nin geleceği açısından tartışılması gerekiyor. Çünkü şu anda istihbaratla ilgili her türlü altyapı hazırlanmış ama maalesef bu istihbaratla ilgili olarak verim alınamıyor.” şeklinde sözlerini tamamladı. DSP Genel Başkanı Masum Türker, daha sonra katıldığı konferansta açıklamalarda bulundu.


CİHAN