"İstihbaratın işi dinletmemektir"

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Alman istihbaratının Türk hükümetini dinlediği haberleriyle ilgili Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT)'na tepki göstererek, “Türk istihbaratının işi, onu dinletmemek ve karşılığında da onu dinlemektir.” dedi.

İstihbaratın işi dinletmemektir
30 Ağustos 2014 Cumartesi 13:49 tarihinde eklendi.

Denizli’de 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerine katılan Zeybekci, daha sonra valilikte gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Bakan Zeybekci, önümüzdeki dönemde ağırlıklı olarak ihracata dayalı büyüme ve enflasyonla mücadelenin yeni modelle süreceğini ifade etti. Zeybekci, “Talebi daraltarak değil, arz arttırarak büyüyerek daha çok istihdam ve daha çok yatırımla enflasyonla mücadele etmek gibi yeni yöntemler olacaktır. Yeni bir dönem olacaktır.

Bir de önümüzdeki dönemde, şu anda ihracatımızın içindeki yüksek teknolojinin payı yüzde 4'ler seviyesindedir, Kore’yle kıyaslayacak olursak yüzde 22’ler seviyesindedir, en kısa sürede Türkiye, yüksek teknolojinin ihracat içindeki payını yüzde 4’lerden yüzde 15’ler seviyesine çıkararak, önümüzdeki dönem bu yeni ekonomik modelde yeni anlayışla edilgen değil, etken ekonominin yanında, aynı zamanda Türkiye olarak artık tüketim alışkanlıklarını belirleyen, tüketim ağlarını kontrol eden, sürdürülebilir bir şekilde hammadde ve enerji ihtiyaçlarımızı da garanti altına alan kültür coğrafyamıza ayaklarımızı sağlam bir şekilde basarak, sırtımızı oraya dayayarak dünyada etken bir Türkiye ekonomisi inşallah önümüzdeki 10 yıllık dönemde, 2023 hedeflerimizde böyle bir modeli inşallah bütün unsurlarıyla hayata geçirmeye çalışacağız.” dedi.

‘TÜRK İSTİHBARATININ GÖREVİ DİNLETMEMEKTİR’

Alman istihbaratının Türk hükümetini dinlemesine, hükümet üyelerinden yeterince tepki gelmediği şeklinde eleştiriler olduğu sorusu üzerine Zeybekci, Türk istihbaratının görevinin dinletmemek, karşılığında onları dinlemek olduğunu vurguladı. Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti:

“Eğer Alman istihbaratı Türk istihbaratını dinliyorsa Türk istihbaratının işi, onu dinletmemek ve karşılığında da onu dinlemektir. Yani bu ülkelerin, yani her ne kadar müttefik olsak da dost olsak da bu konuda anlayışım budur ama eğer Türk hükümetini, Türk başbakanının özel şeyini dinlemek gibi talimatla bu işler yapıldıysa bu dostluğa, bu müttefikliğe asla yakışır şey değildir. Benim anlayışım bu şekilde. Dinletmeyeceksin.”

Yeni hükümette atanmama endişesi olup olmadığı şeklinde bir soruya ise Zeybekci, “Bizi bu göreve getiren iradeyi nasıl ki sevinçle karşıladıysak, bizim bu görevi tamamladığımızı söyleyen iradeyi de sevinçle karşılarız. Bizim o konularda ben veya biz endişemiz şimdiye kadar hiç olmadı.” şeklinde cevap verdi.


CİHAN