İsveç Parlamentosu'nda bütçe savaşları

İsveç Maliye Bakanı Anders Borg’nin hükümetin bütçe tasarısını dün parlamentoya sunmasının ardından iktidar ve muhalefet partileri arasında başlayan bütçe savaşları kıran kırana devam ediyor.

İsveç Parlamentosunda bütçe savaşları
19 Eylül 2013 Perşembe 17:50 tarihinde eklendi.

Maliye Bakanı Anders Borg dün parlamentoya bütçe tasarısını sundu. Tasarıyı geçirmeyerek hükümete ağır bir yenilgi tattırmak isteyen Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller Partisi ve Sol Parti’den oluşan kırmızı-yeşil muhalefet sıkı bir mücadele yürütüyor.

Hükümetin bütçe tasarısında özellikle vergi ile düzenlemelere karşı çıkan kırmızı-yeşil muhalefet tasarısının mevcut haliyle yasalaşmaması için büyük çaba sarf ediyor. Meclis aritmetiğinde kritik bir noktada duran İsveçli Demokratlar Partisi (SD) tasarıda yer alan gelir vergisinde indirim öngören düzenlemeyi destekliyor, ancak hükümetin yüksek gelirliler için yüksek vergi ödeme alt limitini yükseltmesine ise karşı çıkıyor.

SD’nin son tavrı sonrası parlamentoda bütçedeki vergi düzenlemelerinin bir kısmını askıya almak üzere bir çoğunluk oluşmuş bulunuyor. Bunun Reinfeldt hükümetini yedi yıllık iktidarının en büyük yenilgisiyle karşı karşıya bırakabileceği belirtiliyor.


CİHAN