İsveç'in tutumundan endişeli

Ekvador, Wikileaks'n kurucusu Julian Assange konusunda İsveç'in tutumundan endişe duyduğunu bildirdi.

İsveçin tutumundan endişeli
20 Aralık 2012 Perşembe 21:09 tarihinde eklendi.

Ekvador Dışişleri Bakanı Ricardo Patino, başkent Quito'da gazetecilere yaptığı açıklamada İngiltere'deki yasal süreçte, tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar verilen Assange'ın Londra'da İsveçli bir yargıç tarafından dinlenilebileceğini belirtti. 

 
Patino, konuyu çözebileceği için bu seçeneğin kabul edilmemesinin endişe verici olduğunu belirterek, Assange'ın bunu yapamayacağı konusunda ısrar edildiğini vurguladı. 
 
Julian Assange'ın İngiltere ve İsveç'in tam güvence vermesi halinde işbirliğine hazır olduğunu söyleyen Ekvador Dışişleri Bakanı Patino ancak bu güvencenin verilmediğine dikkati çekti. 
 
Patino, Assange'in Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nde geçirdiği her gün haklarının ihlaline maruz kaldığını ifade etti. 
 
Julian Assange'ın, 6 aydır bulunduğu Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nin balkonundan bugün konuşma yapması bekleniyor. 
 
Julian Assange'ın büyükelçilik binasından çıkması halinde şartlı tahliye koşullarını ihlal ettiği için tutuklanması ve ardından İsveç'e iade edilmesi bekleniyor. 
 
Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ne 19 Haziran'da sığınan Assange'ın bu ülkeye siyasi iltica talebi kabul edilmişti. 
 
İngiltere'deki yasal süreçte Julian Assange'ın, tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar verilmişti. Hakkındaki taciz ve tecavüz iddialarının siyasi olduğunu savunan Assange, ABD'ye gönderilme endişesiyle İsveç'e iade edilmek istemiyor. Julian Assange, İngiliz hükümetinin Ekvador'a gitmesine izin vermesini ya da İsveç'in bu ülkeye iade edilirse ABD'ye gönderilmeyeceği garantisi vermesini istiyor. 
 
Julian Assange'ın kurucusu olduğu Wikileaks, ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmalarının da aralarında bulunduğu birçok belgeyi ele geçirerek, sitesinde yayınlamış, birçok ülkede tartışmalara neden olmuştu.