İsveç'te ilk kez minareden ezan okundu

İsveç tarihinde bir cami minaresinden hoparlörle ilk defa bugün Cuma namazı öncesi ezan okundu.

İsveçte ilk kez minareden ezan okundu
27 Nisan 2013 Cumartesi 00:15 tarihinde eklendi, 18.434 kez okundu.

 

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Botkyrka İslam Kültür Derneği bünyesinde faaliyet gösteren Fittja Ulu Cami minaresinden okunan ezan gözyaşları içerisinde dinlendi. İsveç televizyonlarının canlı olarak verdiği tarihi ana şahitlik yapmak için çok sayıda Müslüman, Cuma namazından saatler önce camiye akın etti. 
 
Cami imamı Ergin Öğcem'in okuduğu ezan öncesi Botkyrka İslam Kültür Derneği Başkanı İsmail Okur, ezanla ilgili basın mensuplarına bilgi verdi. Ezan izni alabildikleri için çok memnun olduklarını söyleyen Okur, kendilerini vatanlarında gibi hissettiklerini ifade etti.
 
İsveç’te okunan ilk ezanı dinlemek için Fittja Ulu Cami’ne gelen Fas kökenli üniversite öğrencisi Zeynep Marrakchi, mutluluktan gözyaşlarını tutamadığını kaydetti. Cihan’a konuşan Marrakchi, ezanı duyduğunda kendisini Fas ya da Türkiye’deymiş gibi his ettiğini söyledi. 
 
Sonradan Müslüman olan İsveçli İman Uppman da son dönemlerde yaşanan İslamofobiden dolayı Müslümanların kendilerini toplumdan dışlandığını hissettiğini belirterek, ezan izni ile tekrar toplumun önemli bir parçası olarak görmeye başladığını dile getirdi.

Ezanın İslam ülkelerinde olduğu gibi İsveç’te de günde beş vakit okunmasını istediğini belirten İman Uppman, “Bunun için hep beraber çalışacağız. İsveçliler, Cuma günü okunan bu ezandan sonra anlayacaklar ki korkulacak veya tehlikeli bir durum söz konusu değil. İsveç’teki kiliselerin çan çalması gibi bir şey. Birçok İsveçli arkadaşım var; hepsi bu şekilde düşünüyor. Dolayısıyla ileride beş vakit okunmasından ümitliyim.” diye konuştu. 
 
İsveç Yeşiller ve Çevre Partisi Meclis Grup Başkanı Mehmet Kaplan da ezanın İsveç için ve İsveç’teki insanlar için bir rahmet ve bereket olduğunu söyledi. Çok kültürlülüğün gerektirdiği ve genel anlamda da din ve inanç özgürlüğünün olduğu bir ülkede ezan okunmasının çok doğal olduğunu ifade eden Kaplan, “İlk camiler bodrum katlarda, kenar mahallelerde müstakil olmayan yerlerde idi.

Buralarda dışarıdan ezan okunamazdı. Bir cami yönetimi tarafından ilk defa izin talebi oluyor. Belediyede ırkçı parti hariç, diğer bütün parti üyelilerinin desteği ile polis tarafından izin çıkıyor. İlk talep, ilk izin oldu. Zaman olarak baktığımızda tam zamanı, ne geç ne erken” dedi. 
 
Kaplan, talep edilmesi durumunda yetkili mercilerin beş vakit ezan için izin vereceklerine inandığını söyledi.

CİHAN