İsviçre sığınmacıya geçit vermedi

Bugün İsviçre sığınmacı politikası için önemli bir gün oldu.Halk, sol partiler ve sendikaların karşı çıktığı ve değiştirilmesini istediği sığınmacı yasasının devamı yolunda oy kullandı. İsviçreliler şu ana kadar sayılan oyların yüzde 78,5 oranı ile yasanın devamı yolunda oy kullandılar.

09 Haziran 2013 Pazar 18:49 tarihinde eklendi.
 
Geçtiğimiz yıl Parlamento onayından geçen ve yürürlüğe giren sığınmayı zorlaştıran yeni sığınmacı yasasının iptali veya devamı için halk bugün sandık başına gitti.

1 Ocak 2013'de yürürlüğe giren revize edilmiş sığınmacı yasası sol dışındaki bütün partilerin büyük desteği ile kabul edildi.İsviçre'ye sığınmayı zorlaştıran son 32 yılda onuncu kez revize edilmiş sığınmacı yasasına karşı gayri insani maddeler içerdiği gerekçesiyle karşı sol partiler ve sendikalar halk oylaması istediler. Sol partiler tarafından şiddetle eleştirilen yeni yasa, sığınma başvurularından İsviçre'nin dış temsilciliklerinden yapılması yolunu kapadı.

Yasaya göre sığınma başvurusu sadece İsviçre topraklarına ayak bastıktan sonra gerçekleşebiliyor. Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde askerlik yapmaktan kaçanların sığınma talepleri baştan reddediyor. Ayrıca sığınmacı adayları sığınma işlemleri bitene kadar toplum içine çıkamıyor belli yerlerde kurulan kamplarda tutulmaya zorlanıyor.
 
Sığınmacılara karşı yapılan bütün bu uygulamalar sol partilerce gerekçe gösterilerek, yasaya karşı imza toplandı. Kısa sürede 50 bin imzaya ulaşan muhalefet yasanın iptali için halk oylaması yolunu açtı. Ancak İsviçreliler yasanın aynen devamı yolunda büyük destekle evet oyu kullandılar.
 
İSVİÇRELİ BAKANLARI BİZ DEĞİL, MECLİS SEÇSİN DEDİ
 
Bugün yapılan ikinci oylamada ise Halk İsviçre Halk Partisinin (SVP) bakanları vatandaş doğudan seçsin önerisine hayır oyu verdi. Yüzde 76,5 oy oranı ile sandıktan ret çıktı. Federal meclisin en büyük partisi olan İsviçre Halk Partisi (SVP) tarafından bir inisiyatifle gündeme getirilen öneride, Bakanlar Kurulu meclis üyeleri arasından doğrudan halk tarafından seçilmesi isteniyordu.
 
Başbakanı bulunmayan bakanlar kurulunun bu uygulamayla meclis karşısında daha güçlü hale gelmesi amaçlanıyordu. SVP bu öneriyi en son bakanlar kurulunda 2 sandalye alması gerekirken, bir sandalye verilmesi üzerine halk gündemine getirdi. SVP adayına karşı diğer partiler birleşerek çok küçük bir partinin adayını bakan yapınca, SVP parlamentoda sayı üstünlüğüne karşın bir bakanlık ile yetinmek zorunda kalmıştı.

DHA