İtalya'yı korkutan "canavar gemi" İstanbul'da

Dünyanın en büyük kruvaziyeri MSC Divina Venediklileri kızdırdı. Şehir sakinleri geminin limanda manzarayı bozduğunu ve havayı kirlettiğini savunuyor. Venedik'i ayağa kaldıran gemi dün de İstanbul'a geldi.

İtalyayı korkutan canavar gemi İstanbulda
07 Haziran 2012 Perşembe 09:40 tarihinde eklendi, 2.132 kez okundu.

 

MSC Divina, hafta sonu St. Mark Meydanı yakınlarından geçerken yüzlerce kişilik eylemci grubu ellerinde “Büyük Gemilere Hayır” pankartlarıyla gemiyi protesto etti.
 
Dünyaca ünlü sinema yıldızı Sophia Loren’in anısına isimlendirilen 4 bin 500 kişi kapasiteli 140 bin tonluk kruvaziyer, geçtiğimiz ay Marsilya’da vaftiz edildi. Gemide duvarları Loren’in resimleriyle donatılmış bir birinci sınıf süit bulunuyor. 330 metre uzunluğundaki gemide ayrıca bin 739 kamara, havuz, restoranlar, kumarhane ve disko da var.
 
LOREN'E MEKTUP GÖNDERDİLER
Venedik’te Büyük Gemilere Hayır Komitesi üyesi protestocular Loren’e bir mektup göndererek, “canavar gemi”ye verdiği desteği çekmesini istedi.
 
Grubun mektubunda, “İtalya’da ve dünyada bir efsaneye dönüşmüş olan adınızın Venedik’in ve insanlık mirasının yıkımına katkıda bulunan bu gemiyle özdeşleştirilmesine izin verdiğinize inanamıyoruz. Sizden geminin vaftiz annesi rolünüzden vazgeçmenizi istiyoruz. Venedik ve dünya bunu tanrısal bir jest olarak görecektir. Venedik dünyaya aittir. Korumamıza yardımcı olun” denildi.
 
Mektupta ayrıca büyük gemilerin havayı kirlettiği, büyük dalgaların yarattığı sarsıntıların tarihi eserlere zarar verdiği belirtildi.
 
15 BİN OTOMOBİLİN YARATTIĞI KİRLİLİĞE EŞİT 
Kampanya sözcüsü Silvio Testa da Independent gazetesine yaptığı açıklamada en büyük sorunun kirlilik olduğunu belirterek, “Bu şey bir saat içinde 15 bin otomobile eşit kirlilik yaratıyor. Çıkardığı dumanlar otomobillerin 15 katı kükürt içeriyor. Bu yüzden bu gemilerin bu lagüne girişinin yasaklanmasını istiyoruz” dedi.
 
Costa Concordia kruvaziyerinin Ocak ayında kaza geçirmesinin ardından, dünyanın birçok yerinde çevreciler bu dev gemilerin tarihi Venedik şehrini çevreleyen lagüne girişini engellemek için çalışmalara başlamıştı.
 
Kazanın ardından İtalya hükümeti 40 bin tondan büyük gemilerin yaklaşmasını yasakladı ancak Venedik’e turist getiren şirketler limana alternatif giriş noktaları olmadığı için yasağı atlatabiliyor.
 
DÜN İSTANBUL'A GELDİ
MSC Divina Türkiye çıkışlı turlarına da bu hafta başladı.
 
İzmir ve İstanbul’dan her hafta hareketle gerçekleştirilecek Ege - Adriyatik turu, Dubrovnik, Venedik, Bari, Katakolon, İzmir ve İstanbul rotasını izleyecek.