"İyi ki bu yola çıkmışız"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 10 bin canlı doğumun 30’unun işitme engelli olarak dünyaya geldiğini söyledi.

İyi ki bu yola çıkmışız
29 Ağustos 2013 Perşembe 20:50 tarihinde eklendi.

Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı’nın 40. yılı dolayısıyla düzenlenen programa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, TV programı yapımcısı Acun Ilıcalı, Türkiye İşitme ve Konuşma Rehabilitasyon Vakfı Başkanı Ömer Cenker Ilıcalı ve çok sayıda davetli katıldı.

Programda konuşan Bakan Şahin ‘7 Bölgede 7 işitme engelli anaokulunun’ açılacağı müjdesini verdi. 0-6 yaş arası işitme engelli çocuklara okul öncesi eğitim merkezi açılacağını belirten Bakan Şahin, şunları söyledi. 

“Doğuştan gelen hak yaşam hakkı, eğitim hakkı, sağlık hakkı, barınma hakkı bu haklara baktığınız zaman eşrefi mahlukat olarak doğan bir çocuğun sağlıklı bir şekilde eğitim alma hakkı onun en temel hakkıdır. Onurlu bir yaşam hakkı onun en temel hakkıdır. Doğuştan gelen bu hakta eğer çocuğun doğuştan gelen bir hastalığı varsa anında tedbir almak gerekiyor. Hele işitme engeliyse.”

10 bin canlı doğumun 30’unun şuan işitme engelli olarak doğduğunu ifade eden Bakan Şahin, "İşitme engelli grubunun en önemli özelliğinin iki yılda küçük bir müdahaleyle bütün hayatını kurtarıyorsunuz. Küçücük bir müdahale 10 dakika, maddi olarak küçük bir cihaz. Mesele bunu hemen fark eden anne babaların müdahale etmesi ve hemen ilk tedbiri almak için tedaviye başlanması.” diye konuştu.

Böyle projeler de ihtisaslaşmış bir başarı hikayesi olduğunu söyleyen Bakan Şahin, “Burada bakanlık olarak bize düşün görev hızlı bir şekilde bunu tüm Türkiye’de yaygınlaştırmak. O yüzden bu 7 bölgede 7 merkezin kurulmasına biz bakanlık olarak her şeyine varız ve bu kurumun hizmetkarıyız.” ifadelerini kullandı.

‘İYİ Kİ BU YOLA ÇIKMIŞIZ’

Gazetecilerin sorularını cevaplayan Acun Ilıcalı ise işitme engelli miniklerin ilk okuldan önce eğitim görerek okul hayatında başarılı olmalarını istediklerini belirtti. Ilıcalı, “Bu projeye 5 yıldır destek veriyoruz. Bugün çok önemli bir gün çünkü bakanımız ziyaret etti. Projeyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmak için söz verdi. Bizim için daha büyük bir mutluluk olamaz. Şuan çabalıyoruz ve 120 öğrencideyiz. Belki şimdi ülke genelinde 3 bin 5 bin öğrenciye ulaşacağız. İyi ki bu yola çıkmışız diye düşünüyorum.” dedi.


CİHAN