''İyi tarım'' ile yetiştirilen balıklara sertifika

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bitkisel ürünlerden sonra ''iyi tarım standartları''na uygun yetiştirilen balıklara da sertifika veriyor.

İyi tarım ile yetiştirilen balıklara sertifika
09 Aralık 2012 Pazar 11:44 tarihinde eklendi.

 

Bakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, iyi tarım uygulamalarının kapsamının genişletildiği bildirildi. 
Bitkisel ürünlerden sonra iyi tarım standartlarına uygun yetiştirilen balıklara da sertifika verilmeye başlandığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi: 
 
''Türkiye'de daha çok bitkisel üretimde görülen iyi tarım uygulamasının kapsamı, Bakanlığın su ürünleri yetiştiriciliğini kapsayacak şekilde genişletildi. İyi tarım uygulaması kapsamında, su ürünleri yetiştiriciliği yapabilmek için balıklara verilen yemin özellikleri(Bakanlıktan izin alan yem fabrikalardan gelip gelmediği, katkı maddeleri, depolandığı alan) hastalık durumunda izlenecek yolları içeren veteriner sağlık planının hazırlanması, ilaç kalıntı arınma sürelerine uyma gibi birçok kriter bulunuyor. Tüketicilerin ve üreticilerin lehine olan bu avantajların yanında iyi tarımla yapılan balık yetiştiriciliğiyle çevre ve kaynaklar korunup işletmeden sofraya izlenebilirlik daha sıkı takip ediliyor.'' 
 
Açıklamada, yasal düzenlemesiyle Afyonkarahisar'da yıllık 400 ton üretim yapan alabalık ve Muğla'da yıllık 50 ton üretim yapan fangri balığı yetiştiriciliği tesislerinde iyi tarım uygulaması standartlarında üretime başlandığı kaydedildi. 
 
Yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında çalışmak ve sektörün bu konuda oluşan bilgi açığını kapatmak amacıyla Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile işbirliğinin yapıldığı belirtilen açıklamada, ''Bu kapsamda su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulamaları kontrolörü eğitimleri düzenleniyor. Eğitim sonunda yapılacak sınavlarda başarılı olan kursiyerlere, Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları Kontrolörü Sertifikası veriliyor'' ifadeleri kullanıldı. 
 
-İyi tarım yapabilmek için- 
 
Su ürünleri yetiştiriciliğinde iyi tarım uygulaması kararını vermeden önce yetiştiricilerin risk değerlendirmesi yapması gerektiği vurgulanan açıklamada, şu bilgilere yer verildi: 
 
''Risk değerlendirmesi, yetiştiricilik alanı, su kalitesi, çevre ve biyoçeşitlilik, potansiyel kirlilik kaynakları, organik atıklar, tesiste bulunan yabancı türler, kuluçkahanede kullanılan canlı yem gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılıyor. 
 
Üretici iyi tarım yapmaya karar verdikten sonra Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarına başvuruda bulunması gerekiyor. Eğer başvuru kabul edilirse üretici yetkili kuruluş ile sözleşme imzalanıyor. Sertifikasyon kuruluşu tarafından kontrol edilen tesis Bakanlığın getirdiği kriterlere uygun üretim yapıyorsa balıklar sertifikalandırılıyor. Bu süreç kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş toplam 27 kontrol ve sertifikasyon kuruluşu bulunuyor. Bu kuruluşlardan üçü su ürünleri yetiştiriciliği kapsamında sertifika veriyor.''