İzinliyken ölüme koşmuş

Kurtarma botu alabora olduktan sonra kayalıklarda verdiği yaşam mücadelesini kaybeden kaptan Cemil Özben o gün aslında izinliymiş ama çağrılınca hiç tereddüt etmeden göreve koşmuş

İzinliyken ölüme koşmuş
05 Aralık 2012 Çarşamba 16:53 tarihinde eklendi, 1.085 kez okundu.

Karadeniz’deki fırtına nedeniyle dün Şile açıklarında batan 'Volgo-Balt 199' adlı yük gemisinin mürettebatını arama kurtarma çalışmalarına katılan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı tahlisiye botunun kayalıklara çarparak parçalanması üzerine hayatını kaybeden kaptanı Cemil Özben’in ağabeyi Hasan Özben, "İstememesine ve izinli olmasına rağmen tecrübeli bir kaptan olduğu için kardeşim inisiyatif kullandı" dedi.

 
'TECRÜBELİ BİR KAPTANDI'
 
Cesedi sabah saatlerinde mendireğin dibindeki kayalıkların arasından çıkartılan 'Kıyı Emniyeti-7' adlı hızlı tahlisiye botunun kaptanı Cemil Özben’in ağabeyi Hasan Özben olayda büyük ihmal olduğunu iddia etti. Ağabeyi Cemil Özben’in yaklaşık 30 yıldır Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlı çalıştığını ve tecrübeli bir kaptan olduğunu söyleyen Hasan Özben, diğer kurtarma ekibi kaptanının "Bu hava şartlarında kurtarmaya çıkılmaz" diyerek tutanak tuttuğunu belirtti.
 
Üstlerinin ağabeyi Cemil Özben’e kurtarma çalışmalarına katılması yönünde ısrar ettiğini söyleyen Hasan Özben, "Bunun üzerine arkadaşlarının işten atılması ihtimalini göz önünde bulundurarak kardeşim kabul ediyor. İstememesine ve izinli olmasına rağmen tecrübeli bir kaptan olduğu için kardeşim inisiyatif kullandı. Bu konuda büyük ihmaller var. Çıkmamaları gerekliydi" diye konuştu.
 
 Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin çalışmaları denizden ve havadan devam ederken Sivil Savunma ve itfaiye ekipleri kayalıklar arasındaki arayışları sona erdi. İstanbul Afet ve Acil Kurtarma Birliği ve güvenlik güçlerinin herhangi bir olasılığa karşı bekleyişi ise sürüyor. Batan gemi mürettebatından 7 kişi ile kurtarma botundaki Mehmet Genç ve karadan bota yardım etmek isterken dalganın etkisiyle denizde kaybolan balıkçı Mümin Akgün olmak üzere toplam 9 kişinin aranması aralıksız devam ediyor.
 
BALIKÇILAR DA DESTEK VERİYOR
 
Kayıpları arayanlar arasında balıkçının arkadaşları da bulunuyor. Balıkçılar, trol ağı atmak istediklerini, bu şekilde arkadaşları Genç’e ulaşma ihtimallerinin yükselebileceğini ancak Kıyı Emniyeti’nin buna izin vermediğini söylediler. Aranan balıkçı Mümin Akgün ve Mehmet Genç’in yakınları, çalışmaların devam ettiği sahilde beklemeye devam ediyor. Şile Belediyesi ise kültür merkezi olarak kullanılan gemiyi, bekleyenlerin oturması ve soğuktan etkilenmesi için hizmete sundu. Balıkçı Mümin Akgün’ün 26 yaşında olduğunu belirten yakınları, Akgün’ün 2 yaşında bir kızı bulunduğunu ve eşinin 8 aylık hamile olduğunu anlattı. Bot personeli Mehmet Genç’in ise 45 yaşlarında ve 2 çocuğu olduğu öğrenildi.