İzmir akıllı kavşak ihalesine çıkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” ihalesine yapılan itirazlar, iki yıllık gecikmeye yol açtı.

İzmir akıllı kavşak ihalesine çıkıyor
21 Ağustos 2014 Perşembe 10:46 tarihinde eklendi.

KİK’in itiraza ret kararının ardından Büyükşehir Belediyesi, ihaleyi kazanan Çek Cumhuriyeti konsorsiyumunu sözleşmeye davet etti. Yeni sistemde, yer altına döşenen sensörlerle kavşaklara giren ve çıkan arabalar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre yeşil, kırmızı ve sarı ışık süreleri otomatik olarak ayarlanacak. Böylece kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Tam Adaptif Trafik Yönetim, Denetim ve Bilgilendirme Sistemi" için pazarlık usulüyle 6 Ağustos 2012 tarihinde ihale yaptı. İhalede yedi firma yeterlik başvurusunda bulundu. Üç aşamalı ihalede 4 Nisan 2013 tarihinde üç firmanın katılımıyla son teklifler alındı ve 21 Haziran 2013’te karara bağlandı. Hemen ardından ise diğer katılımcı firmalar tarafından Kamu İhale Kurumu (KİK)’na itiraz başvuruları yapıldı. Bugüne kadar kararlarla ilgili toplam 10 kez KİK’e itirazen şikayette bulunuldu ve İzmir Büyükşehir Belediyesi düzeltici işlemler yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 22 Mayıs 2014 tarihli son düzeltici işlem kararına yapılan itiraz, 9 Temmuz 2014 tarihinde KİK tarafından reddedildi. KİK’in bu kararıyla birlikte ihale, AZD Praha S.R.O.-Cross Zlın A.Ş. ortaklık girişiminde kaldı. KİK kararını alan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ön mali kontrolden sonra söz konusu firmaya sözleşmeye davet yazısını gönderdi.

Yakıt sarfiyatı azalacak
“Akıllı Trafik Yönetim Sistemi” ile kent içi trafikte “devrim gibi” bir uygulamaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, sistemi 720 günde kente kazandıracak. Akıllı trafik yönetim sisteminde kavşaklar ve otoparklar, yaklaşık 700 kameranın kullanılacağı akıllı sistem ile yönetilecek. Kırmızı ışık, hız ve park ihlalleri, kurulan kameralar ile elektronik olarak denetlenecek. Kameralar ve sensörler aracılığıyla elde edilen trafik yoğunluk bilgeleri; cep telefonu, internet, oluşturulacak çağrı merkezi ve TV-radyolar aracılığıyla vatandaşların kullanımına sunulabilecek. Bu sayede hangi güzergahların daha yoğun olduğu bilgisine kolaylıkla ulaşılabileceği için vatandaşlar güzergah seçimi yapabilecek. Yeni sistem sayesinde seyahat süreleri kısalırken yakıt sarfiyatı da azalacak. Değişen teknolojilere göre geliştirilmeye açık ve en ileri teknolojileri kullanan bu yeni sistem, ayrıca engelli vatandaşların yaya geçişlerini daha rahat ve güvenli kullanmaları için “konuşan yeni yaya geçiş sistemi” de oluşturacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kuracağı sistemde yer altına döşenen manyetik sensörler yardımı ile kavşaklara giren ve çıkan arabalar sayılabilecek. Yoğunluk bilgilerine göre sinyalize kavşak süreleri otomatik olarak ayarlanacak. Bu sayede kavşaklardaki bekleme süreleri kısalacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında bulunan toplam 402 adet sinyalize kavşağın tamamı, oluşturulacak Trafik Kontrol Merkezi’ne bağlanacak. Sistem, artan ihtiyaçlar gözönünde bulundurularak başlangıç itibariyle en az 900 kavşak kapasiteli olacak.


CİHAN