İzmir Ticaret Borsası’nda gerginlik

İzmir Ticaret Borsası (İTB)’nın 12 Şubat 2013 tarihinde yapılacak seçim öncesi son meclis toplantısında gerginlik yaşandı.

İzmir Ticaret Borsasında gerginlik
25 Ocak 2013 Cuma 23:42 tarihinde eklendi.

 

İTB mevcut başkanı ve önümüzdeki dönem için de adaylığını açıklayan Işınsu Kestelli ile kulislerde başkanlığa aday olduğu söylenen Meclis Başkanı Halit Kaya arasında sert tartışmalar yaşandı. Meclis Üyesi Fevzi Tunçelli, kendi grubu olan Sıvı ve Katı Yağlar Toptan Ticareti Meslek Komitesi’ne alakası olmayan kişilerin üye yapıldığını ileri sürerek Başkan Kestelli’yi istifaya çağırdı. Meclis Başkanı Halit Kaya’nın banka borcunu kapatmak için satışa çıkarılan arsalarla ilgili cumhuriyet savcılığına başvuru yaptığı ortaya çıktı. 
 
İTB Başkanı Kestelli, Ocak ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, borsanın faaliyetleri hakkında bilgi verdi. 2012 yılında toplam işlem hacmimiz 6,9 milyar liraya ulaştığını kaydeden Kestelli, “İşlem hacminde bir önceki yıla göre yüzde 7 artış sağlandı. Bitkisel yağlar yüzde 21, pamuk yüzde 10, yağlı tohumlar ve canlı hayvanlar yüzde 9, Çeşitli gıda maddeleri yüzde 8, küspe-prina, hububat ve etler yüzde 7, kuru üzüm yüzde 5 işlem hacmi artışı oldu. İşlem hacmimizin yüzde 99’unu oluşturan 16 ürün veya ürün grubu arasında 2012 yılında en yüksek artış, yüzde 44 ile küspe ve prina grubu işlemlerinde gerçekleşti.” diye konuştu. 
 
KESTELLİ’Yİ İSTİFAYA ÇAĞIRDI
 
Kesetelli’nin konuşmasının ardından söz alan Meclis Üyesi Fevzi Tunçelli, alakası olmayan kişi ve firmaların son dönemde meslekle alakalı olmayan kişi ve firmaların Sıvı ve Katı Yağlar Toptan Ticareti Meslek Komitesi’ne üye yapıldığını, bu üyelerin adres ve telefon bilgilerinin ise Işınsu Kestelli’nin şirket bilgileriyle aynı olduğunu iddia etti. Daha önce 83 kişiden oluşan grubun birkaç gün içinde 101 kişiye ulaştığını ileri süren Tunçelli, “Örnek verdiğim bu firmaların adres bilgileri ve telefon numaralı aynı. Bu firma adresleriyle Işınsu Kestelli’nin firmasının adresiyle aynı. Işınsu Hanım’ın şirketi üzerine kayıtlı. Daha da enteresanı Alaçatı’daki kafe bar sahibi arkadaşı bile meslektaşımız olmuş, seçmen yapılmış. Şu geldiğimiz durumda hayretler içindeyim. Işınsu Hanım sizin etik anlayışınız bu mudur? Böyle bir seçim kazanırsanız kazanmış mı olur musunuz gibi soruları sizin mezhebinizin hacmine bırakıyorum. Bu kurumu böyle tezgahlarla yazık ettiniz. Bundan sonra siz benim başkanım olamazsınız. Bana göre bir an önce istifa ediniz. Sizin takdirinizdir.” diye konuştu.
 
İddialara cevap veren Kestelli, şunları söyledi: “Fevzi Bey’in itiraz hakkı vardır. Gerekli itirazı yapsın seçim kuruluna. Burada herhangi bir üyeler arasında İTB’nin en yüksek tescil ödeyen ikinci firmasıyım. Etik kurallarını siz bana öğretecek değilsiniz. Bu firmalarda seçimle ilgili itirazınız varsa hukuki yola başvurmanızı tavsiye ederim” 
 
BORCU ÖDEMEK İÇİN SATIŞA ÇIKARILAN ARSALAR GERGİNLİĞİ ARTIRDI
 
Toplantıda tartışma konularından birini de Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası kurulurken alınan ve icralık olan Vakıfbank borcunun kapatılması için bazı arsaların satılmış olması oluşturdu. Meclis Üyesi Ayhan Baran, “Yönetim Kurulumuz 2010 yılında eski yıllardan gelen bir borcu kapatmak için imarlı 3 adet arsamızı satmış, Bornova’daki depolarımız bedeli ödenerek kamulaştırılmak sureti ile elimizden çıkmak üzeredir ve VOB İzmir’den gitmiştir.” eleştirilerini yöneltti. Baran ayrıca Borsa’nın Gaziemir’deki arsalarının satışa çıkarılmasına Halit Kaya’nın karşı çıktığını belirterek yapılan toplantılarda Meclis Başkanı Kaya’nın konuşturulmadığını ileri sürdü. 
 
Konuyla ilgili savcılığa başvuru yaptığını Halit Kaya da doğrularken yeniden söz alan Işınsu Kestelli, Baran’ı seçim öncesinde aslı olmayan konularla gündem oluşturmakla suçladı. Meclis Başkanı Kaya’yı da dedikodu yapmakla suçlayan Kestelli, “Koltuk sevdası içinde bu kurumun güvenilirliğini zedeleyecek işlere girmeyi hiç kimseye yakıştırmayız. Meclis başkanı seçim hesaplarıyla bazı ithamlarda bulundu. Kapalı meclis toplantısı yapıp doğruları anlatmamıza rağmen Halit Bey kapı kapı dolaşarak dedikodu yapmaya devam etmiştir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN