İzmir'de 'bisiklet gezi yolu' eylemi

İzmir'de, çeşitli nedenlerle kullandıkları bisiklet yolunun kapatıldığını bu nedenle burayı kullanamadıklarını belirten yüzlerce bisiklet kullanıcısı, eylem yaptı.

İzmirde bisiklet gezi yolu eylemi
05 Temmuz 2013 Cuma 23:48 tarihinde eklendi, 1.881 kez okundu.
Konudan haberdar olan Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da eylemcilerin yanına giderek, isteklerini dinledi.
 
Sosyal paylaşım siteleri üzerinden örgütlenen yüzlerce bisiklet kullanıcısı, saat 20.00 sıralarında, kentin çeşitli noktalarından hareket ederek Konak Pier önünde biraraya geldi.
 
BAŞKAN KOCAOĞLU, EYLEMCİLERİ DİNLEDİ
 
Eylemden haberdar olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da toplanma yerine giderek bisiklet kullanıcılarının isteklerini dinledi. Bisiklet yollarının azlığından, İZBAN ve Metro hatlarında yaşadıkları problemlerden bahseden protestoculara Kocaoğlu, "Sizin sıkıntılarınızı anlıyorum. Üçkuyular'dan Mavişehir'e kadar olan yaklaşık 40 kilometrelik bisiklet yolunu kademe kademe hizmete sokuyoruz. En kısa sürede tamamlayıp, sizlerin hizmetine sunacağız.

Ayrıca Kent merkezinde, bisiklet yolları esnaflar tarafından işgal ediliyor. Biz zabıta ekiplerimizle elimizden geldiğince yolları açıyoruz. Ama burada sorunu kendimizde aramamız gerekiyor. Vatandaş oturduğu kafelerde bisiklet yoluna oturmamalı. Esnafı, vatandaş uyarmalı" dedi. Görüşmenin ardından Başkan Kocaoğlu, alandan ayrıldı.
 
SORUNUN NEDENİ KALDIRIM İŞGALİ
 
Harekete geçen bisiklet kullanıcıları elleriyle sürükledikleri bisikletleri ile 'Bisikletlere özgürlük', 'Yolumuzu geri istiyoruz' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Sıkıntı yaşadıklarını belirttikleri Pasaport İskelesi yakınına gelen protestocular adına İzmir Bisiklet Derneğinin eski Başkanı Mustafa Karakuş basın açıklaması yaptı.

Günlük hayatta ulaşımlarını bisiklette sağladıklarını belirten Karakuş, "Bir seneden beri Pasaport- Konak arasındaki bisiklet gezi yolunu kullanamamaktayız. Alsancak İskele ile Üçkuyular İskele arasında kalan yolun bu noktası problem yaşanan yerlerden sadece bir tanesi. Bunun sebebi İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yanlış uygulamalardır.

Kafetaryalara tahsis edilen alanlar nedeniyle Yayalar kaldırımda yürüyemez hale gelmişler. Bu sebeple Yayalar yürüyebilmek için tek açık olan yer olan bisiklet gezi yolunu kullanmak zorunda kalmışlardır. Bisikletli, engelliler, Bebek arabalı anneler ve diğer vatandaşlarda bu yolu kullanamamaya başlamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ilk etapta Pasaport-Konak arasındaki bisiklet gezi yolu probleminin çözmesini talep ediyoruz.

İkinci etapta ise şehrin ana arterlerini birbirine bağlayan ulaşım amaçlı bisiklet yolları devreye sokulmalıdır. İzmir'i bisikletli ulaşımın başkenti yapabilmek için İzmir Büyükşehir Belediyesini göreve çağrıyoruz" dedi.
 
KISA SÜRELİ TARTIŞMA
 
Pasaport İskelesi'nde bisiklek gezi yolu üzerinde bir süre yere de yatan eylemciler ardından Cumhuriyet Meydanı'na hareket etti. Yürüyüş sırasında kafetaryada oturan bazı vatandaşları 'korna çalıyorsunuz bizde rahatsız oluyoruz' demesi üzerine kısa süreli tartışma yaşayan eylemciler, geldiği Cumhuriyet Meydanı'nda çektirdikleri toplu fotoğrafın ardından sessizce dağıldı.

DHA