İzmir'de işçiler taşerona karşı yürüdü

İzmir'de 15 bin işçi taşeron sisteminin kaldırılması için yürüdü. DİSK, TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve Türk Tabiplar Birliği'nin ortak yürüyüşünde kıdem tazminatından da güvenceli işten de vazgeçmeyeceklerini haykıran işçiler, 'taşerona geçit vermeyeceğiz' sloganları attı.

İzmirde işçiler taşerona karşı yürüdü
18 Nisan 2013 Perşembe 20:02 tarihinde eklendi, 2.401 kez okundu.

 

 
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin personel ihalesini belediye şirketi İzelman'ın kaybetmesiyle 650 işçi için çıkan kriz, DİSK'in öncülüğünde TÜRK-İŞ, KESK, TMMOB ve TTB'nin de katılımıyla taşeron sistemine karşı ortak eyleme dönüştü.

DİSK, Genel Başkanı Kani Beko, Genel-İş Genel Başkanı Erol Ekinci'nin de başı çektiği yürüyüş ve mitinge 15 bin işçi katıldı. Basmane Meydanı'nda toplanan işçilere, ÖDP, TKP gibi partiler CHP İl yöneticileri de destek verdi. İşçi yürüyüşünde birbirinden ilginç gösteriler de yapıldı. Üzerinde taşeron zulmüne hayır yazan bir tabut taşıyan işçilere imam kıyafetli bir başka işçi eşlik etti.

Ancak bu imam zaman zaman dua eder gibi yaparak işçilerin haklarının verilmesini isterken yürüyüş boyunca ise yumruğunu kaldırıp, 'İşçiyiz haklıyız kazanacağız sloganı' attı. Yürüyüşte kadın işçiler de ön saflarda yeraldı. Sık sık slogan atan, çalan müzik eşliğinde halay çeken kadınlar, ellerindeki şapkaları da sallayarak eylemde etkili oldu.
 
Yürüyüş boyunca DİSK, 'Taşerona geçit vermeyeceğiz' pankartı taşırken TÜRK-İş'e bağlı Belediye-İş Sendikası Şubeleri ise '650 İzelman işçisi yalnız değilsiniz' pankartıyla Basmane'den Konak Meydanı'na geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde ortak açıklamayı DİSK Ege Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Sarı, yürüyüşün 650 İzelman işçisi, BMC'de 12 aydır maaş alamayan işçiler, sendikaya üye oldukları için işten çıkartılan Simeco, Pakmaya ve DHL işçileri, İZSU'da Teknoyapı şirketinde çalışan maaşını alamayan 400 işçi, Karayolları ve DSİ'de çalışan taşeron işçileri, PTT ve TCDD'nin özelleştirmesine karşı durmak, iş güvencesinin ortadan kaldırılmasına 'Hayır' demek için yürüdüklerini söyledi.

Sarı, "Bugün burada taşeronlaşmayı protesto ediyor ve köle olmayacağımızı bir kez daha ilan ediyoruz. Taşeronlaşmasının cilasını kazıyınca altından acımasız köle düzeni çıkıyor. Taşeronlaştırma patrona canının istediğini al canının istediğini işten çıkarma hakkı veriyor. İşçiyi her yıl farklı bir şirkette çalıştırma hakkı, her yıl yeni işçi gibi işe başlatma hakkını veriyor. Sizin adil düzeniniz bu mudur?" diye sordu.
 
Örgütlenen taşeron işçilerin şirketlerinin değiştirildiğini, işten çıkartılanların yerine yeni bir grup taşeron işçi getirildiğini belirten Sarı, emekçilerin de birbirine düşman edildiğini söyledi. Sarı, "Biz emekçiler düşman olamayız. Güçlerimizi birleştirerek onlara korku salmaya devam edeceğiz.

Taşeronlaşmaya geçit vermeyeceğiz. Güvenceli iş ve güvenceli yaşam için bütün varlığımızla mücadele edeceğiz. Ne kıdem tazminatından ne de güvenceli işten vazgeçeceğiz" dedi. Eylem halaylarla sona erdi.

DHA