İzmir'de kaçak LPG operasyonu

İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, bir ihbar üzerine yaptıkları araştırma neticesinde piyasaya kaçak yollarla sürülmek istenen 1 milyon 818 bin kilo LPG ele geçirdi.

İzmirde kaçak LPG operasyonu
14 Ocak 2014 Salı 13:27 tarihinde eklendi.

Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü İzmir Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri, Alo 136 kaçakçılık ihbar hattına gelen bir ihbar sonucu harekete geçti. Yapılan araştırmada Gümrük Muhafaza ekipleri, İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde kimya ve kozmetik sanayiinde faaliyet gösteren bir firmanın aerosol üretiminde itici gaz olarak kullanılmak üzere İzmit'te yerleşik bir firmadan 1 milyon 818 bin kilo ÖTV'siz LPG satın aldığını tespit etti. Firmanın ÖTV'siz satın alınan LPG'yi üretimde kullanmayarak, akaryakıt istasyonlarına otogaz olarak sattığı, firmanın sadece 1 yıl süreyle faaliyet gösterdiği ve bu zaman zarfında üretimde kullanmayı taahhüt ettiği yaklaşık 6 milyon 500 bin TL değerindeki LPG'yi kaçak olarak piyasaya sürdüğü tespit edildi.

Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekiplerince firmanın muhasebe kayıtlarında yapılan incelemede, firmanın satın aldığı ÖTV'siz LPG ile yüklü miktarda aerosol sprey ürettiği ve üretilen ürünleri İzmir, Balıkesir ve Gaziantep'te bulunan 9 farklı firmaya sattığı, ancak bu firmalar hakkında yapılan araştırmada birçoğunun paravan şirketler olduğu, bir kısmının ise kimya-kozmetik sektörüyle ilişkisi dahi bulunmadığı ortaya çıkarıldı.

DEVLETİN VERGI KAYBI YAKLAŞIK 3 MİLYON TL

Firmanın piyasaya sattığını beyan ettiği binlerce koli ürün için kestiği irsaliyeli faturalarda yazılı olan nakliyeyi gerçekleştiren araç plakalarıyla ilgili yapılan sorgulamada, plakaların motosiklet ve otomobillere ait olduğu veya hiç trafik kaydı olmayan hayali plakaların kullanıldığı, böylece firmanın ürettiğini iddia ettiği ürünlerin nakliyesinin aslında hiç gerçekleştirilmediği belirlendi.

Paravan şirketler yardımıyla akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satılmak üzere piyasaya sürülen LPG'de devletin vergi kaybının yaklaşık 3 milyon TL olduğu tespit edildi.
Aliağa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliğince olayla ilgisi olduğu tespit edilen 9 firma ve 13 firma yetkilisi hakkında 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu ve 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu'na muhalefetten Aliağa Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu.

Aerosol üretiminde kullanılacak LPG'de ÖTV'nin sıfırlanmasının ardından bu sektördeki ÖTV'siz LPG satışlarında yüzde 200'lere varan patlama yaşandığı, ancak kimya ve kozmetik sanayiinde ÖTV'siz LPG kullanılarak üretilen ürünlerin satışlarında bu boyutlara ulaşan bir artışın olmadığı belirlendi. Sözde kimya ve kozmetik sektöründe kullanılmak üzere satın alınan ÖTV'siz LPG'nin büyük bir bölümünün akaryakıt istasyonlarında otogaz olarak satıldığı, diğer bir deyişle 'Aerosol'ün LPG'nin 10 numarası' olduğu ortaya çıkarıldı.


CİHAN