İzmir’de rengarenk 23 Nisan

İzmir'de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ilk kez Atatürk Stadı yerine Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı.

İzmirde rengarenk 23 Nisan
23 Nisan 2013 Salı 13:31 tarihinde eklendi, 3.150 kez okundu.

TRT Çocuk Şenliği için değişik ülkelerden gelen çocuklar, törenleri renklendirdi. Tören boyunca 420 çocuk, 'EXPO 2020' logolu bayrakları salladı. Törende Kongo ve Hindistan’dan gelen çocukların yaptıkları yöresel danslar çok beğinildi.

 
Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edilen dünyanın tek ve ilk çocuk bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl ilk kez Atatürk Stadı yerine İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk koyma etkinliğine yeni düzenlenen tören yönergesine göre İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç ve vali yardımcıları katılmazken, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı, beş dakikalık gecikmeyle törene katılarak Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törene CHP İzmir milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, Mehmet Ali Susam, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Deniz katıldı.
 
CHP İzmir milletvekilleri Atatürk Anıtı’na çelenk bırakma törenine protokol üyelerinin katılmamasına tepki gösterdi. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, "Cumhuriyet’in kurulması için 93 yıl önce yola çıkılmış. Ama hükümet bizim en önemli milli bayramlarımızı kutlatılmaz hale getirmiştir. Bir değersizleştirme anlayışı içerisindedir. Bugün burada sadece Milli Eğitim Müdürü anıtı çelenk bıraktı. Bize 'Saat 09.30'da çelenk konulacak' denildi. Ama 5 dakika geç çelenk konuldu. Millet Meclisi varlık sebebi olan bugüne sahip çıkmıyor. İzmir Valisi milli günümüze sahip çıkmıyor. Bu hükümetin milli bayramları değersizleştirme ve anlamsızlaştırma yok ettirme anlayışıdır. Biz bunu unutturmayacağız" dedi.
 
KONGOLU ÇOCUKLAR İSTİKLAL MARŞINI SÖYLEDİ
 
Resmi törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda halka açık olan törenler başladı. Törene TRT Uluslararası Çocuk Şenliği’ne katılmak için gelen yabancı ülkelerin çocukları, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sırrı Aydoğan, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Genelkurmay eski Başkanı Emekli Orgeneral Hilmi Özkök, CHP ve AK Parti Milletvekilleri, üniversitelerin rektörleri katıldı. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ülkesinde gelen çocukların İstiklal Marşı’nı söylemesi dikkat çekti.
 
'İNSAN HAKLARINI SAYGILI OLUN'
 
İzmir Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakçı birçok ülkenin dilinde "Hoş geldin" diyerek dünya çocuklarını selamladı. Ulu önder Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bayramı dünya çocuklarıyla birlikte kutlamaktan gurur duyduklarını belirten Bardakçı, "Ulu önderimiz memleketi yarınlara taşıyacak olanın çocuklar olduğunu söyleyerek Ulusal Egemenlik günümüzü çocuklara armağan etti. Yurtta ve dünyada barış için yaşamak ve insan haklarını saygılı olmak siz çocukların temeli olmalıdır. Ülkemizin teminatı olan çocuklarımızın bayramları en içten dileklerim ile kutluyor" diye konuştu.
 
Konuşmalar ardından çocuklar ellerindeki EXPO bayraklarıyla renkli dans gösterileri yaptı. Çocuklar hep bir ağızdan Öğrenci Andı'nı okudu. Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Hindistan ülkelerin çocuklarının yaptığı yöresel dans gösterileri büyük beğeni topladı. 420 çocuk tören boyunca 'EXPO 2020' logolu bayrakları salladı. Kırmızı- beyaz giyinen kız çocuklarının ellerindeki Türk bayrakları ile yaptığı gösteri törende coşkuyu artırdı. Tören sonunda çocuklar 5x2 metre boyutunda EXPO bayrağı açtı ve EXPO için bestelenen şarkıyı söyledi. Çocuklar "EXPO 2020 İzmir’de" diyerek hep bir ağızdan slogan attı. Tören alanını çevreleyen tribünlerdeki izleyiciler de ellerinde Türk bayrağı taşıdı ve çocukların gösterilerini ayakta alkışladı. Saat 10.00’de başlayan törenler 11.15’te sona erdi.

DHA