İzmir'de tarihi dava

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarına ilişkin 130 sanıklı davanın görülmesine devam edildi.

İzmirde tarihi dava
05 Temmuz 2012 Perşembe 11:23 tarihinde eklendi, 1.208 kez okundu.

 

İzmir 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu Pervin Şenel Genç, Hilmi Özen, Serdal Selçuk Savcı, Hüseyin Kırmızı, Tülay Azeri, Ali Süha Sabuktay, Mehmet Sayar, Cafer Konca, Ömer Devrim Ergin, Hakan Say, Sedat Sakur, Ata Karataş, Abdülhalim Cumhur Yazıcı, Alaittin Eraslan, Ferik Faruk Boyacıoğlu, Murat Boyacıoğlu, Gökhan Boğazkesen, Cafer Alt, İsmail Yoğurtçu ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da bulunduğu bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları katıldı. 
     
Duruşma öncesi bir grup, Manas Bulvarı'ndan adliye binasına kadar slogan ve alkışlar eşliğinde yürüyerek davaya destek verdi. 
     
İddianame
     
Cumhuriyet Savcısı Birol Çengil tarafından hazırlanan iddianamede, sanıklar Aziz Kocaoğlu, Pervin Şenel Genç ve Sait Ersu Hızır, ''suç örgütü kurup yönetme'' ile suçlanıyor. Sanıkların bu suçtan 2 ile 6 yıl arasında değişen hapis cezasına çarptırılmaları isteniyor. 
     
Kocaoğlu için ayrıca ''ihaleye fesat karıştırma'', ''edimin ifasına fesat karıştırma'', ''güveni kötüyü kullanma'', ''yolsuzluk ve usulsüzlüğü görmezden gelerek suçu bildirmeme'', ''zincirleme olarak hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma'', ''sahte belge düzenleme'', ''İmar Kanunu'na aykırı inşaat yaptırma'' suçlamalarıyla toplam 100 ile 249 yıl arasında değişen hapis cezası talep ediliyor. 
   
Mete Atilla Kırdar ile Fatih Yadoğlu'nun mağdur, Cevahir Cem Kiraz ile Kazım Murat Aydın'ın müşteki olarak yer aldığı iddianamede 18'i tutuklu 130 sanık bulunuyor. 
   
İddianamede, diğer sanıkların da ''suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma, örgüte bilerek isteyerek yardım etme, örgütün faaliyeti kapsamında çok sayıda ihaleye fesat karıştırma, ihalelerde baskı cebir tehdit uygulama, edimin ifasına fesat karıştırma, haksız menfaat temin etme, hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma, görevi kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik, suçu ve suçluları gizleme'' suçlamalarıyla çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyor. 
     
Eylemler- 
     
İddianamede, belediyede fesat karıştırıldığı öne sürülen ihaleler ve hizmet alımlarına detaylarıyla yer veriliyor. 
     
Çankaya 10 No'lu katlı otoparkının 10 Şubat 2011'de yapılan 1 yıllık kiralama ihalesi, Balkan Halk Dansları Festivali ile ilgili yapılan hizmet alım ihalesine fesat karıştırıldığının ileri sürüldüğü iddianamede, ESHOT Genel Müdürlüğü'ne ait 750 yeni otobüs durak yerinin kiraya verilmesine yönelik ihale için belediye meclisinin reklam geliri karşılığında buranın kiraya verilmesi için oy çokluğuyla aldığı karara da yer veriliyor. 
     
İddianamede, öğretmenlere şal ve kaşkol dağıtımı, Seferihisar'dan mandalina alımı ve konaklama giderlerindeki usulsüzlüklere ilişkin çeşitli iddialar da bulunuyor.