İzmir'de YÖK protestosu

İzmir'de, 32. yıl dönümü olan YÖK'ün kuruluşunu protesto etmek amacıyla bir grup yürüyüş düzenledi.

06 Kasım 2013 Çarşamba 23:47 tarihinde eklendi, 1.163 kez okundu.
Yürüyüşün ardından yapılmak istenen basın açıklamasına yağmur altında 1 saat süren görüşmeler sonucu izin çıktı. Basın açıklamasında, üniversitelerde 'bilimin ayaklar altına alındığı, 'yol medeniyettir' adı altında ağacın katledildiği, kız ve erkek yurtlarının birbirinden ayrılarak haremlik selamlık hale getirilmek istendiği ileri sürüldü.
 
Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde bugün saat 20.00 sıralarında biraraya gelen İzmir Üniversite Forumları üyesi yaklaşık 500 kişi 'Yök kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bize kalacak' sloganı eşliğinde AK Parti binasında bulunduğu Basmane Meydanı'na yürüdü.

Basmane Meydanı girişindeki Hürriyet Bulvarı'nda grup, durduruldu. Grup sözcülerinin meydanda basın açıklaması yaparak dağılacaklarını söylemesi üzerine emniyet yetkilileri, grupta yer alan yüzleri maskeli kişilerin yüzünü açmaları halinde taleplerine izin verileceğini söyledi.

Yolu açmak üzere olan polise maytap atılması ve yerden bazı kişilerin taş toplaması üzerine gerginlik yaşandı. Maske takanların yüzlerini açması, maytapların da atılmayacağı sözü üzerine grubun meydana girişine izin verildi.
 
"ÜNİVERSİTELER HAREMLİK SELAMLIK HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR"
 
Grup adına yaptığı basın açıklamasında parasız, bilimsel ve anadilde eğitim talep ettiklerini belirten 27 yaşındaki Yağız Demir şunları söyledi:
 
"Darbenin üniversitelere getirdiği, mevcut zihniyetle, yeni tasarılarla beslenen ve güçlendirilmeye çalışılan YÖK'ün yıldönümünde yaşam alanlarımıza müdahalenin artttığı, karşı duranların, direnenlerin hapishanelere atıldığı, öldürüldüğü ve binlercesinin yaralandığı, tüm bunların sorumlusu olan katil polisin üniversitelere konuşlandırıldığı, bilimin ayaklar altına alındığı \'yol medeniyettir' adı altında ağacın katledildiği, kız ve erkek yurtlarının birbirinden ayrılarak haremlik selamlık hale getirilmek istendiği, zaten parasız olması gereken eğitimin bir sektör haline getirildiği bu dönamde Haziren direnişinin bize kattıklarıyla beraber birkez daha YÖK'e karşı taleplerimizle mücadele alanlarındayız"

DHA