İzmir’in arıtma çamuruna dört talip çıktı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çiğli ilçesinde inşaatını sürdürdüğü dev tesiste kurutacağı arıtma çamurlarına, şimdiden büyük ilgi var.

İzmirin arıtma çamuruna dört talip çıktı
28 Şubat 2013 Perşembe 15:03 tarihinde eklendi.

 

İzmir ve Marmara Bölgesi'nde faaliyetlerini sürdüren dört çimento fabrikası, bu çamurları ısı üretiminde ek yakıt olarak kullanabilmek için İZSU ile temasa geçti.
 
Büyükşehir Belediyesi, arıtmalardan çıkan çamuru yüzde 90 oranında kurutarak tarım alanlarında ve sanayide kullanılır hale getirecek olan çamur çürütme ve kurutma tesisinin inşaatını hızla sürdürüyor. Kurutma ünitesi bu yaz, çürütme ünitesi 2014 Ocak ayında tamamlanacak tesis henüz hizmete girmeden buradan çıkacak çamur için talepler gelmeye başladı. Çevre dostu olması, ekonomik ve kolay ulaşılabilirliği sebebiyle çamuru ikincil yakıt olarak kullanmak isteyen sanayiciler, harekete geçerek İZSU’dan bilgi aldı.
 
Günlük 800 ton çamuru dört kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 90 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarımda ve şehirdeki yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. İşletmeye alınmasından sonra kurutma tesisinden çıkan A sınıfı biyokatı özelliğe sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarım ve orman alanlarında, kömür ve maden yataklarıyla park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık yerlerde değerlendirilebileceğini söyleyen İZSU yetkilileri, “ Yaklaşık 3 bin kcal/kg kalorifik değere sahip olan bu çamur, çimento üretiminde ek yakıt olarak kullanılabilecek. Ayrıca termik santrallerde kömürle birlikte yakılarak, elektrik üretiminde ek yakıt olarak kullanılması da mümkün. Ayrıca günde tahmini olarak üretilecek 50 bin metreküp biyogaz da çamurun kurutulmasında kullanılacak.” dedi.
 
2012 Mayıs ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun temelini attığı tesisin yüzde 35’i tamamlandı. İZSU  yetkilileri, tesisin kurutma ünitesinin 2013 yazı başında tamamlanarak çalışmaya başlayacağını bildirdi. 60 milyon liraya mal olacak tesisin çürütücü ünitesininse 2014 Ocak ayında tamamlanması planlanıyor. Tesis tamolarak devreye girdiğinde, halen Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında yapılan çamur depolama işlemi de sona erdirilecek ve bu alanlar rehabilite edilecek.

CİHAN