İzmir'in toplu ulaşım filosuna 45 yeni otobüs

Geçen aylarda 300 adet solo otobüsün ihalesini yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, TEMSA firması tarafından üretilen otobüslerin 45 tanelik ilk partisini teslim aldı.

İzmirin toplu ulaşım filosuna 45 yeni otobüs
05 Mart 2013 Salı 13:22 tarihinde eklendi, 1.325 kez okundu.

 

Ağustosa kadar 300 otobüsün tamamının teslim edilmesi ve ömrünü tamamlayanların da çıkarılmasıyla toplu ulaşım filosunun yaş ortalamasının 5’in altına düşeceği belirtildi.

Avrupa Birliği standartında, ideal filo yaşı 6 olarak kabul ediliyor. Önümüzdeki aylarda alınacak 100 adet körüklü otobüsle birlikte bu ortalamanın daha da aşağıya düşeceği açıklandı. 2005 yılında şehiriçi toplu ulaşımda ilk kez klimalı otobüslere yer veren Büyükşehir Belediyesi, o tarihten itibaren otobüs alımlarında klimalı olma şartını getirdi.

Bir yandan da ömrünü dolduran otobüsleri trafikten çeken ESHOT, bu yazdan itibaren tamamı klimalı otobüslerden oluşan genç filosuyla hizmet verecek. Belediyeden yapılan açıklamada, son alımların ardından İzmir’de engelli binişine uygun otobüs sayısının 780’e ulaşacağı, filonun yüzde 70’inin bu özelliklere sahip otobüslerden oluşacağı belirtildi. Yeni otobüslerin tamamının hizmete girmesiyle 1990’lı yıllardan bu yana toplu ulaşımın yükünü çeken Sanos marka otobüsler emekliliğe ayrılacak.

CİHAN