İzmirli itfaiyeciler Türkiye rekoru kırdı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İtfaiye Olimpiyatları’nda mücadele eden personeli başarıdan başarıya koşuyor.

İzmirli itfaiyeciler Türkiye rekoru kırdı
21 Ocak 2013 Pazartesi 11:14 tarihinde eklendi, 1.191 kez okundu.

 

Antrenmanlarını Toros Afet Eğitim Merkezi’nde yapan sekiz gözüpek itfaiyeci, Antalya’da düzenlenen İtfaiye Olimpiyatı’nda Türkiye rekoru kırdı. 
 
Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi’nde görevli sekiz alev savaşçısı, hem birbirinden zorlu görevlerde ter döküyor hem de Türk millî takımı adına olimpiyatlara katılmak için mücadele ediyor. Yaşar Korkmaz, Adem Ceyhan, Ahmet Özmen, Osman Dilli, Hasan Yılmaz, Ferhat Şirin, Emin Sezgin ve Yiğit Uygun’dan oluşan ekip, formda kalabilmek için devamlı antrenman yapıyor. İsmail Derse’nin antrenörlüğünde çalışan İzmirli itfaiyeciler, katıldıkları son olimpiyatta rekorları alt üst etti. Motopomp olarak adlandırılan branşta sarnıçla su çekip 100 metrelik alanda hedefi vurma yarışmasında 28.31 saniyeyle Türkiye rekoru kıran itfaiyeciler, rekoru 2 saniye aşağıya çekmeyi başararak rakipsizliklerini ilan etti.
 
İtfaiye yarışlarının Türkiye'de çok köklü bir geçmişi olmadığını, dünyada ise bu sporun öncülüğünü Rusya, Belarus ve Ukrayna gibi Doğu Avrupa ülkelerinin üstlendiğini belirten Antrenör Derse, “Temelde atletizm branşlarından esinlenerek yaratılan kategorilerde yarışıyoruz. Ekibimizi de buna göre fiziksel yeterliliğe sahip erlerimizden seçiyoruz.” dedi. Toros Afet Koordinasyon Merkezi’nin antrenman için çok uygun olduğunu, fırsat buldukça çalıştıklarını ifade eden Derse, “Şampiyona zamanında günde çift idman yapıyor ve futbol takımı gibi çalışıyoruz. Normal sezonda tek idmana dönüyoruz. Ağır antrenman programımız var, çünkü hız, dayanıklılık, denge ve koordinasyon gibi birçok özelliğin birarada olması gerekiyor. Bu çalışmalar bizi, itfaiyeci elbisesi giyeceğimiz zaman daha da sağlıklı yapıyor.” diye konuştu.
 
İtfaiye olimpiyatlarında takımlar, birbirinden ilginç branşlarda yarışıyor. Yarışlarda güç, hız, dayanıklılık ve beceri ön plana çıkıyor. İşte itfaiyecilerin en iyi olmak için mücadele ettiği dört branş:
 
Motopomp: 300 litrelik bir sarnıç içindeki suyu, motopomp denilen pompayla çeken itfaiye erleri, 100 metrelik alandaki hedeflere bu suyu 20 metreden püskürtüyor. En kısa sürede suyu hedeflere taşıyan grup birinci oluyor.
 
Kule tırmanma: Erler merdivenle koşuyor, ardından merdiven üzerindeki kancaları kuleye takıp ilk pencereye tırmanıyor. Aynı işlemi ikinci ve üçüncü pencereler için de yapıp kule tırmanışını tamamlıyorlar.
 
100 metre engelli ve denge: Hortumlarla 100 metrelik mesafeyi koşan erler, denge aletinin üzerinde hareketlerini devam ettiriyor, 2 metrelik yükseklikten atlıyorlar ve hedefteki yangını söndürerek etabı tamamlıyor.
 
4x100 bayrak yarışı: İtfaiye erleri, her 100 metrelik bölümde koşu, denge, tırmanma ve atlama kategorilerinde yarışırken bayrağı birbirlerine teslim ederek yarışı tamamlamaya çalışıyor.

CİHAN