İzmirli kadınlar Osmanlı takılarını öğreniyor

İzmir'de Konak Belediyesi tarafından kurulan ve "Halk Üniversitesi" olarak adlandırılan kursun öğrencileri dolu dizgin çalışıyor, üretiyor.

İzmirli kadınlar Osmanlı takılarını öğreniyor
15 Şubat 2013 Cuma 17:11 tarihinde eklendi, 1.718 kez okundu.

 

Bu yıl ilk defa Eşrefpaşa Semt Merkezi’nde, Trabzon gümüş kazaz örücülüğü öğretiliyor. Konak Halk Eğitim Merkezi öğretmenlerinden Nermin Çelen’in verdiği kursa, kadınlar büyük talep gösteriyor. İki buçuk ay süren kurs, iki grupta düzenleniyor.
 
Öğretmen Çelen, kursiyerlerin ilk olarak bakır telle çalışmaya başladığını, daha sonra gümüş ve altın telle takı tasarımı yaptıklarını söyledi.

Bu sanatı öğrenen kadınların, yaptıkları takıları kuyumcu ve gümüşçülere satarak gelir elde ettiğinin altını çizen Çelen, “Trabzon’da kazaz örücülüğü, kadınlar arasında yaygın bir el sanatıdır. Evlerinde Trabzon işi takılar yaparak bütçelerine ekonomik katkıda bulunurlar. Bu sanat, adeta her kadının çeyizi gibidir, bilmeyen yoktur. Bir grup Trabzonlu kadının kazaz örgü ve Trabzon işi takıları, bugün Muhteşem Yüzyıl dizisinde kullanılmaktadır. Bizim kursiyerlerimiz de neden böyle bir başarı sergilemesin? Hepsi çok yetenekli ve azimli.” dedi. Haftanın üç günü kursa katılan kadınlar da Osmanlı takıları ağırlıklı çalıştıklarını ve öğrendiklerinden çok memnun olduklarını belirterek, yaptıkları gümüş kazaz tasarımlı takıların kermeslerde büyük beğeni topladığını ve satıldığını söyledi.

CİHAN