İzmit Körfezi kızardı

İzmit Körfezi, tek hücreli organizmalarının çoğalmasıyla yeniden kırmızı renge büründü.

İzmit Körfezi kızardı
29 Nisan 2013 Pazartesi 18:34 tarihinde eklendi.

 

Yıllardan bu yana evsel ve endüstriyel atıklarla kirletilen, zaman zaman bu kirliliğe bağlı olarak aşırı besin artışı nedeniyle 'alg' adı verilen tek hücreli organizmalarının çoğalmasıyla kırmızı renk alan İzmit Körfezi, yeniden kırmızı renge büründü. Sapanca Gölü'nde de kirlilikten dolayı kıyı şeridini yaklaşık 5 metre mesafeyi kapsayan tabaka oluştu.
 
Körfez'in İzmit'teki Marina'nın bulunduğu sahil, Seka Park ve Derince İlçesi kıyıları bu sabah erken saatlerden itibaren belirgin biçimde kızardı. İzmit Körfezi'nde deniz kirliliğini önlemek amacıyla bir çok çalışma yapılmasına rağmen İzmit Körfezi'ndeki kirliliğin zaman zaman ortaya çıktığı hatırlatıldı. İzmit Körfezi'nde teknesi bulunan Barbaros Akkuş sanayi kuruluşları olan bölgelerde renk değişiminin daha fazla olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
 
"Bu mevsimde hava değişikliklerinden dolayı zaman zaman deniz yüzeyinde kırmızı renk oluşuyor. Buna, 'Alg patlaması' deniliyor. Denizlerin birden ısınmasıyla alakalı birşey bu. Her yıl bu şekilde renk değişikliği oluyor. Özellikle kirlilik konusuna dikkat çekmek lazım. Bu bölgede bulunan sanayi kuruluşları çevreyi kirletmeme konusunda daha özen göstermeleri gerekir. Sanayi kuruluşları olan bölgelerde bu tür renk değişimleri daha fazla oluyor."
 
SAPANCA GÖLÜ KIYISINDA TABAKA OLUŞTU
 
Sapanca sahilinde yaklaşık 5 metre mesafeyi kapsayan ve tüm kıyı boyunca uzanan tabaka oluştu. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi dekanı Meriç Albay bölgede bulunan su fabrikaları ile sanayi amaçlı su kullanımının Sapanca Gölü'nde ekolojik dengenin bozulmasına neden olduğunu söyleyerek, "1960 yılında sanayi amaçlı su kullanma hakkını alan sanayi kuruluşları göldeki su dengesini bozuyor. Sapanca gölüne yıllık inen yağış miktarı bellidir ve bu miktardan fazla su çekerseniz hiç düşünemiyeceğimiz olasılıklarla karşılaşabiliriz." dedi.

DHA