İZSU’dan 2014 hamlesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, bütçesinin yüzde 43’ünü yatırıma ayırdı

İZSUdan 2014 hamlesi
08 Ocak 2014 Çarşamba 10:25 tarihinde eklendi.

2014 yılında başta körfez temizliği olmak üzere içme suyu ve kanal altyapısı yatırımları öne çıkacak. 551 milyon liralık yatırım planında Çamlı, Bostanlı, Değirmendere ve Alionbaşı barajlarıyla Yeni Foça ve Türkelli arıtma tesisleri de var.

1 milyar 284 milyon 400 bin liralık bütçesinin 551 milyon 352 bin liralık bölümünü yatırımlara ayıran İZSU’nun 2014 yılı faaliyetlerinde Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin arttırılması, Gördes Barajı suyunu arıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin inşaatı, Yeni Foça ve Türkelli’ye kurulacak atık su arıtma tesisi, İzmir Körfezi'nde su kalitesinin arttırılmasına yönelik çalışmalar, su ve su şebekesi yatırımları, su kaçakları kontrol projesi, barajlar, arıtma ve su teminine yönelik çalışmalar önemli yer aldı. Geçen yıllarda yaşanan kuraklığı gözardı etmeyen İZSU, yatırımlarında mevcut su havzalarının korunması ve yeni kaynaklar bulunarak temiz ve sağlıklı su temini konusundaki çalışmalarına da ağırlık verdi. 2014 yılı çalışmalarıyla ilgili bilgi veren İZSU yetkilileri, şunları kaydetti: “Kent genelinde 10’u ileri biyolojik olmak üzere 25 atık su arıtma tesisimiz hizmet veriyor. 2014 yılında Yeni Foça ve Türkelli atık su arıtma tesislerinin temelini atacağız. Arıtma tesislerinden çıkan çamurun çevreye zarar vermeden ekonomiye kazandırılmasını sağlayacak çamur çürütme ve kurutma tesisimiz, bu ay içinde hizmete giriyor. İzmir’i Türkiye’de en büyük arıtma kapasitesine sahip il konumuna getirdik. Giderek karasallaşan İzmir Körfezi’nde yüzebilmek hedefiyle başlattığımız ve TCDD işbirliğiyle sürdürdüğümüz 'İzmir Limanı ve Körfezi Rehabilitasyonu' projesi kapsamında ÇED sürecinin tamamlanması bekliyoruz. Makine parkurumuz hazır. Ayrıca ÇED izninin alınmasının ardından başlayacak tarama çalışmalarında çıkan tarama malzemesinin geri kazanımına yönelik olarak üniversitelerle araştırma projeleri sürdürüyoruz.”

İZSU Genel Müdürlüğü’nün, 2014 yılında yapmayı planladığı yatırımlar şunlar: Kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarında arıza giderim taleplerinin karşılanması, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi 4. faz inşaatı, atık su arıtma tesislerinin işletilmesi, yağmur suyu toplama sistemi, içme suyu şebeke ve isale hattı yenileme yatırımları, atık su toplama ve bertaraf sistemleri, korkuluk ve yaya köprüsü dahil dere ıslahları, Gördes Barajı suyunu şehre iletecek Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi inşaatı ve mevcut arıtma tesislerinin işletilmesi, derelerin temizliği ve dere yatırımlarıyla kamulaştırmalar, içme suyu master planı çalışmalarının sürdürülmesi, Değirmendere ve Bostanlı barajları revize raporu ve uygulama projeleri, içme suyu arıtma tesisi projeleri, muhtelif köylere yer altı suyu arıtma tesisi yapımı, muhtelif köylerde 20 adet su kuyusu açılması, Tahtalı Barajı Mutlak Koruma Alanı’nda ağaçlandırma, bakım ve koruma çalışmaları, Ali Onbaşı Barajı uygulama projesinin yapım ihalesi. Ayrıca Çamlı Barajı’nın ÇED iznine esas olan revize planlama raporu DSİ’nin onayına sunulmuş olup olumlu karardan sonra uygulama projeleri ihalesi yapılacak. Gördes Barajı’nın suyunu arıtacak Kavaklıdere İçme Suyu Arıtma Tesisi yapılacak. Genişleyen İzmir sınırları içinde 21 ilçe ve 9 mahallenin su dağıtım sistemi üzerinde belirlenen 430 nokta, Halkapınar’da kurulu SCADA merkezinden 24 saat kesintisiz izlenebilecek, pompalar ve vanalar uzaktan kumanda edilebilecek. 410 kilometre uzunluğunda şebeke ve isale hattı yapılacak. 169 depo, bakım ve onarımdan geçirilecek. Çevre ilçelerde, merkezdeki gibi izole sayaç bölgeleri oluşturularak uzaktan okuma sistemi kurulacak.


CİHAN