Japon Başbakanı'nın evinde "nükleer" çatlak

Japonya'da yaşanan çifte afet sonrası kapatılan nükleer santrallerin açılmasını isteyen ve nükleer teknolojiyi başka ülkelere ihraç etmeye çalışan Başbakan Şinzo Abe'ye, eşi Akie Abe'den eleştiri geldi.

Japon Başbakanının evinde nükleer çatlak
12 Haziran 2013 Çarşamba 09:36 tarihinde eklendi.

Akie Abe, nükleer enerjiden ve nükleer teknolojinin ihraç edilmeye çalışılmasından hoşnut olmadığını söyledi.

Çiftçileri destekleyen bir sivil toplum kuruluşunun toplantısında konuşan Akie Abe, Japonya'nın nükleer yerine yenilenebilir enerjiye yönelmesi gerektiğini söyledi. Akie Abe, "Nükleer karşıtı bir kişi olarak Japonya'nın bu teknolojiyi ihraç etmeye çalışmasından rahatsızlık hissediyorum. Nükleere para harcamak yerine yenilebilir teknoloji para ayırmalı ve temiz enerjiyi ihraç etmeliyiz." diye konuştu.

Ada ülkesinin kuzeyini 11 Mart 2011'de vuran 9.0 şiddetindeki deprem ve ardından gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali, radyasyon sızdırmıştı. Dönemin yönetimi, bu kriz sonrası ülke genelindeki santralleri hepsini kapatmış ve güvenlik kontrolünden geçirmeye karar vermişti. Ancak artan elektrik ihtiyacı nedeniyle ikisi tekrar devreye girmişti.

16 Aralık 2012 erken genel seçimleriyle iktidara gelen Şinzo Abe önderliğindeki Liberal Demokratlar ise ülke ekonomisini tekrar rayına sokmak amacıyla nükleer santralleri tekrar açmak istiyor. Ayrıca nükleer teknolojiyi yurtdışına ihraç ediyor. Tokyo bu çerçevede Türkiye ile anlaşma sağladı. Ayrıca Çek Cumhuriyeti'nin de Japon teknolojisini kullanmasının gündeme olduğu belirtildi. Abe yönetiminin bu uygulamaları ise ülke içindeki nükleer karşıtı cephenin tepkisini çekiyor.


CİHAN